Adaptacija trosobnog stana u Laginjinoj – I

Adaptacija je prava gnjavaža, htio to netko priznati ili ne 😉 .

Kada adaptiramo samo djelomično, poput najčešće kupaonice ili kuhinje o čemu smo pisali ovdje, onda je to kratkotrajna gnjavaža zbog koje se moramo pobrinuti za alternativne lokacije namirenja osnovnih potreba. Kada adaptiramo cjelokupni prostor onda je to dugotrajna gnjavaža. Posebno za susjede koji se iz dana u dan mimoilaze sa raznim majstorima po stubištu. Susjede zbog kojih su obližnje ljekarne susretljivo naručile dodatne količine čepića za uši. Susjede koji su počeli cijeniti vrijeme provedeno u dugim šetnjama bližom i daljom okolicom. Baš vas briga, kada vi ponovo uđete u svoj prostor – nećete ga prepoznati  :-).

Ovog puta vas vodimo kroz kompletnu adaptaciju stana. U jednom od onih dijelova grada blizu centra gdje je sama lokacija dovoljno bitan faktor da se izdvoji određena količina vremena i novaca nužna za sve potrebne i poželjne radove. Točnije vodimo vas kroz cjelokupnu adaptaciju u tri dijela:

I – Zatečeno stanje

Stan se nalazi na drugom katu i u njega se ulazi kroz dvokrilna ostakljena ulazna vrata. To već dugo niste vidjeli, zar ne? Moderna klonirana protuplovalna vrata širokog raspona cijena i kvalitete koja su preplavila tržište gotovo su pregazila dostojanstvenu raskoš kakvu smo otkrili na ulazu ovog stana. Isključivo zbog zaštite privatnosti, ovu fotografiju nećete vidjeti.

Kad se jednom nalazite u širokom ulaznom hodniku obloženom starim parketom postavljenim u obliku riblje kosti, s vaše sjeverne strane otvaraju se dvije međusobno povezane prostrane sobe čiji prozori gledaju na ulicu. Nasuprot ulaznim vratima smještena je kupaonica i zasebni wc. S južne strane, prema unutrašnjem dvorištu, nalaze se kuhinja koja je drvenom kliznom stijenom odvojena od manje treće sobe. Između hodnika i kuhinje ne nalaze se vrata već otvor s boltom. Stan ima i jedan mali balkon na koji se izlazi iz kuhinje i na kojem se može uživati u naličju fasada.

Cijeli prostor je dovoljno velik  da se dvočlana mlada obitelj u njemu može sasvim pristojno razmahati, a opet ne toliko veliki da bi se mogla i pogubiti. Drugim riječima bombončić kakav bi svi mi rado otključavali 🙂 .

Kada majstori stignu u prostor predviđen za adaptaciju, taj prostor je tada već u potpunosti ispražnjen od osobnih stvari i u njemu se obično nalazi samo ono što je predviđeno za otpad ili za ponovnu montažu.

IMG_4819a IMG_4823a
Pogled iz hodnika u kuhinju s izlazom na balkon. Kuhinjski elementi u obliku slova “L” nalazi se nasuprot drvene klizne stijene prema maloj sobi. Na fotografiji je vidljiv otvor s boltom koji povezuje kuhinju i ulazni hodnik.
Na prethodnoj fotografiji spomenuta drvena klizna stijena između kuhinje i male sobe. Mala soba ima dva visoka i uska prozora koja su oba okrenuta prema unutarnjem dvorištu.
IMG_4826a IMG_4810a
Nepraktični dugački i uski wc sa umivaonikom, čiji prozor gleda prema unutarnjem dvorištu.
Kupaonica s kadom i bojlerom, u cjelosti obložena keramičkim pločicama.
IMG_4821a IMG_4825a
Pogled iz ulaznog hodnika prema kupaonici i wc-u.
Fotografija slikana s balkona prema jednom od dva uska i visoka dvostruka prozora male sobe.

Izvor svih fotografija: DLF

Ostanite blizu, brzo smo ponovo sa vama uz – radove u tijeku. Stay tuned 🙂 .

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in adaptacije, radovi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *