Blagdansko ukrašavanje: Koji stil preferirate?

Jeste li nedavno bacili pogled kroz prozor? Sa ulica nas zasljepljuje neumjereno viseće blještavilo, skriveni zvučnici se tresu pod melodičnim detonacijama, a trepereći izlozi trgovina ruku pod ruku s kuhanim vinom koje teče u blizini svakog rasvjetnog stupa pogoduju pražnjenju ionako šupljih hrvatskih novčanika. Suvremeni blagdani su stigli u naš grad 😉 .

Svetkovali mi ovo doba godine ili ne, većinu nas ipak ponese zarazan blagdanski duh i s radošću prionemo na ukrašavanje svojih domova. Zbog toga što slavimo Božić, zbog toga što se bliži Nova Godina, zbog toga što ništa ne može toliko zagrijati srca koliko s ljubavlju i zajedničkim trudom ukrašen dom. Pa ipak, stilovi i načini na koji to činimo uvelike se razlikuju: dok neki posežu za isključivo suvremenim ukrasima, drugi njeguju tradiciju, a treći se drže zlatne sredine 🙂 .

Moderna tehnologija i jeftino istočnoazijsko tržište učinili su svjetlucavo šarenilo dostupno svačijem novčaniku, ujedno na veliku radost svih onih kojima rastezljiv pojam radnog vremena gotovo da ne nudi drugi izbor. Lampice u osnovnim bojama ili njihovim kombinacijama, uz mogućnost podešavanja moda svjetlucanja i uz dodatak melodije – sve pritiskom na samo jedan gumb, da ne kažemo timer. Drvca ljubičasta, zlatna, crvena, bijela, s bijelim prahom ili ne. Miris borovine u spreju. Konfete, lamete, zvijezdice, kuglice, ptičice, mašnice. Kuda? Svuda! Volite li ovaj stil, dajte si oduška jer vrijeme je na vašoj strani: neka sja!

christmas_decoration-ideas-R
Preuzeto sa: Freshome
bowl-ornaments-l f399b2e77bf0fa962f6ad89207c9cdac-R
Preuzeto sa: Southern living Preuzeto sa: Alice Lane

S druge strane, tradicionalno ukrašavanje nas vezuje uz sasvim drugu priču: uz krščanski običaj koji je prethodno bio zapravo poganski mada se u osnovi svode na isto – slavljenje i ugađanje bogovima i duhovima. Nećemo ulaziti u povijesni aspekt spomenutog iako je možda zanimljiva tema, ali nikako naša domena.

Ukrašavanje zimzelenih grana običaj je koji potječe iz najstarije ljudske povijesti, od vjerovanja da su ukrašene grane privlačne duhovima koji u njima prebivaju tijekom negostoljubivih vremenskih prilika. Unošenjem istih grana u svoje domove, ljudi su im pružali zaklon i toplinu. Stoljećima su najčešće korišteni ukrasi bile imela i božikovina koje zbog svojih plodova daju kontrast trajnom zelenilu. Kružni ukras izrađen od imele opletene oko savitljive grane i postavljen kod ulaznih vrata, donosio je mir među ljudima koji su se ispod njega pozdravljali. Voće je oduvijek bilo povezano s ovim blagdanom – što u ulozi ukrasa na drvcu koje se kasnije pojelo, što u obliku cijenjenih darova – budući da je u ovo doba godine ponuda lokalnog voća gotovo svugdje (bila) oskudna, a često i preskupa. Voštani ukrasi iz drvenih kalupa proizišli kao koristan nus proizvod pečenja slastica s medom prethodili su staklenoj industriji, a priča kaže da je ideja o osvjetljenom drvcu došla od Martina Luthera koji je hodajući kroz gustu tamnu šumu uočio ljepotu i utješnost zvijezda kroz zimzelene grane. Do kasnog 19. stoljeća samo su svijeće ukrašavale božićno drvce uz razne spretne i nespretne pokušaje da sve stoji kako je zamišljeno.

traditional-living-room2
Preuzeto sa: Houzz
holiday-tablescape-700x630-R bell-toppers-l
Preuzeto sa: Home designing Preuzeto sa: Southern living

Kako ćete ukrasiti svoj dom? Modernim ukrsima koji pristaju u moderne interijere? Na tradicionalan način one druge? Ne dajte se smesti, zaboravite pravila. Pretvorite u ukras sve što dotaknete! Ukrasite onako kako vas srce vodi, neka svaki detalj koji dotaknete iz svakog kutka doma poručuje upravo ono što i treba:

Od  vam svima sretni blagdani!

Naša vječna inspiracija: Funky Junk Interiors:

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
funky-junks-home-tour-0958
funky-junks-christmas-home-tour-2013-0938
funky-junks-christmas-home-tour-2013-0948
funky-junks-home-tour-0002
funky-junks-home-tour-0036
funky-junks-home-tour-0081
funky-junks-christmas-home-tour-2013-0932
funky-junks-home-tour-0977
funky-junks-home-tour-0982
funky-junks-home-tour-1011
funky-junks-treeless-christmas-ladder-tree
log-centerpiece-0429
rusty-gear-tree-0752
shelves-silver-0365
shelves-silver-0381
toolbox-presents-0570
twig-pinecone-garland-0052
wheel-wreaths-0583
wreath-and-cards-0871
wreath-and-cards-0878
funky-junks-christmas-home-tour-2013-0835
funky-junks-christmas-home-tour-2013-0920
funky-junks-christmas-home-tour-2013-08111
wreath-and-cards-09141
dsc_0811

Za joooš ideja bacite look na Pinterestu.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in male i velike ideje, praktični savjeti, uređenje. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *