Drveni parket izrađen od dasaka vinskih bačvi?

Pamtite li ljepotu palete boja koje su se preljevale dok ste hodali po ovakvom parketu? Sjećate li se kako ste prizivali miris vina koji je nekad prožimao sad prerađeno i obrađeno drvo? Najvjerojatnije ne. Parket izrađen od bačvi za vino (a može i od bačvi za viski ;-)), nije vrsta drvene obloge, ili ako hoćete podne obloge, koji možete nabaviti od hrvatskih proizvođača niti dobavljača. Iako bi nam nos izrastao kad bismo rekli da nemamo sirovina, no o tom potom. Tuzemni nedostatak ipak ne znači da nam se takav parket ne može sviđati ili da ga ne možemo htjeti upotrijebiti u uređenju doma ili poslovnog prostora.

 

Većinom znamo da vino fermentira ili dozrijeva u drvenim bačvama. I to ne bilo kojim. Najcjenjeniji je hrast lužnjak ili Quercus robur koji raste u gusto sađenim šumama zbog čega izraste ravan i bez čvorova, te na području hladnije klime zbog čega pak raste sporije stvarajući drvnu masu sitnijih zrnaca. Za izradu kvalitetnih bačvi koristi se drvo koje je staro najmanje sto godina, sa ravnim, neiskrivljenim trupom te opsegom od otprilike jednog metra. Bačva omogućava sporu oksigenaciju vina te ugrađuje karakter drveta u vino. Obično se 50 % ekstrakta kojeg bačva luči u vino izlučuje u prvoj upotrebi, 25 % u drugoj te dalje sve manje i manje. Dakle, u jednom trenutku, bačva prestaje imati svoju primarnu funkciju i tu prestaje njena bazična namjena u vinarijama.

 

I počinje u proizvodnji namještaja. I parketa.

 

Svaka bačva sadrži „potpis“ vina kojeg je jednom čuvala kao što je svaka sorta vina obogaćena okusima i aromama te strukturom karakterističnom za bačvu u kojoj je fermentirala. Pri tome govorimo o paleti boja nastaloj višegodišnjim taloženjem vina – tamna crvena, smeđa, ljubičasta i zlatna stapaju se zajedno u unikatnan komad drveta. Osim boje, takvo drvo nosi i oznaku vina odnosno vinarije, kao i otiske obruča.

 

Poznati brand u proizvodnji parketa od vinskih bačvi – tvrtka Fontenay Woods kreirala je kolekciju nazvanu Vintage Barrel Collection koja razlikuje parkete odnosno materijal dobiven od poklopaca/dna bačvi (Cooperage collection) koji na sebi sadrži oznake, zatim materijal dobiven od vanjskih strana letvica (Stave collection) obilježen otiskom obruča i materijal od unutrašnjih strana letvica (Wine Infusion collection) koji odlikuje specifična boja.

 

Cooperage collenction Wine Influense collection
Cooperage collenction Wine Infusion collection

Upotreba parketa dobivenih od bačvi svakako će privući sve ljubitelje uređenja doma u vintage stilu, kao i onih koji žele jednistveni trag takve vrste u svom domu. Jer parket proizveden od bačvi za vino nosi u sebi sve transformacije drveta, priču koja seže u daleku prošlost jednog brižljivo uzgajanog stabla za specifičnu namjenu. I svaki je unikat.

 

A poslovni prostori? Dovoljno je da zamislite vinariju s parketom složenim od vlastitih bačvi. Postoji li bolja reklama i veći ponos od toga da uređenje bazirate na dugogodišnjoj tradiciji? Izražaj i ljepota takvih obloga stapat će se u dominaciji adekvatnog poslovnog prostora.

 

Prema vijestima sa ovogodišnjeg siječanjskog Međunarodnog sajma podnih obloga i tepiha Domotex u Hannoveru, održivost i reciklirani materijali budućnost su u svijetu podnih obloga gdje se sada ističu različite površinske obrade pri kojima se sve više naglašava šarenilo i neujednačenost strukture drveta.

 

Izgled ovakvog parketa stoga će se odlično uklopiti u svaki interijer, bio on rustikalan ili moderan.

 

Možemo li uspostaviti bolju vezu s prirodom koristeći drvo kao obnovljiv i prirodan materijal? Osim što se u prostorima gdje se koristi drvo kvalitetnije i ugodnije živi, današnje korisnike sve više zanima postupanje prema okolišu i način recikliranja korištenih materijala.

 

A sada, na početak:

Znate li da je 48% površine Hrvatske pod šumama? Kvalitetnim šumama. Antikni namještaj proizveden na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće većinom je izrađen od našeg hrasta koji nije pojam luksuza samo u stanovanju nego se pojavljuje i u vinarstvu diljem svijeta. Njime su također zasađeni drvoredi u Buenos Ariesu, La Plati ili Santiagu pred još stotinjak godina, a krasi i mnoge palače Južne Amerike.

Pa ipak, unatoč snažnom sirovinskom resursu i prepoznatljivoj tradiciji koju su brandirali naši preci putem trgovačkih veza austrijskog carstva, domaći se potrošači danas pri izboru većinom odlučuju za strane izvore opreme interijera.

 

We wonder why..

 

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in dječje sobe, dnevne sobe, opremanje, radne sobe, spavaće sobe, uređenje, zakoračite u .. and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Drveni parket izrađen od dasaka vinskih bačvi?

  1. Katica says:

    Zanimljiv način uređenja iako mi takav parket više ide u kafiće koji su tematski uređeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *