Grafiti u interijeru

Niste se tek jednom susreli sa grafitima na ulicama i niste tek jednom bilo s gađenjem pomislili na mladenački vandalizam bilo s odobravanjem kimnuli u smjeru nekog fascinantno uspjelog uličnog izražavanja.

Od vandalizma do umjetnosti

Grafiti se i jesu izdvojili iz onog što bi danas rado nazivali mladenačkim vandalizmom. Iako ovakva vrsta ikonografije datira još od doba prvih civilizacija, početci suvremenog grafiterstva smještaju se u Philadelphiu sredinom 60tih uz imena poput Cornbreada i Cool Earla koji su ostavljali svoje potpise gdje god su stigli, uglavnom iz želje da privuku pažnju suprotnog spola. Pokret se vrlo brzo proširilo u New York. Tih 70tih godina u pojedinim marginalnim četvrtima ikonografiju uličnih bandi ili političkih aktivista prihvatili su mnogi drugi ostavljajući svoje potpise gdje god su našli načina i mogućnosti.

Dok je u početku cilj bio ostaviti što više potpisa, ubrzo je uslijed ekspanzije istih postalo neophodno istaknuti se iz gomile: natpisi su dobili boje i postajali vidljviji, slova su postala stilizirana, a samo gafiterstvo evoluiralo u umjetnost radi same sebe.

Zgodan vizualni prikaz razvoja grafitne umjetnosti na kratkom videu Write of Passage ovdje.

Na prijelazu 70tih u 80te grafiti su polako sa ulica krenuli u galerije da bi ubrzo sasvim prešli granice ulične umjetnosti.

Kroz neka imena grafiterske povijesti

Među prvim poznatim grafiterima pojavljuju se Taki 183, pravog imena Demetrius. Ostavljajući svoje potpise uzduž i poprijeko radeći kao kurir, izazvao je pažnju javnosti čime je još davne 1971. zaslužio intervju u New York Timesu.

 takitimes-thumbIzvor: Taki 183

On svakako nije prvi grafiter, ali je prvi koji se izdignuo iz ove novonastale supkulture. Većinom se prvim značajnijim grafiterom smatra Julio 204. Broj u njihovim imenima u pravilu je povezan uz njihovu adresu.

 Vjerojatno najpoznatiji grafiter u kulturi povijesti je Stay High 149, koji je zglob iz slova H prikazivao kao zapaljenu cigaretu đointa.

map-2-stayhigh149-$75-700x700Izvor: Stay High 149

Grafiter sklon apstrakciji, Futura 2000, jedan je od prvih koji je prešao u medijsku karijeru: surađivao je s grupom The Clash, radeći omote njihovih albuma i crtajući na njihovim koncertima.

Komercijalnu vrijednost te umjetnosti danas već naveliko prepoznaju aukcijske kuće poput na primjer Sotheby’s. Za provjeru možete zaviriti u najskuplja djela danas možda najrazvikanijeg umjetnika Banksyja i to ovdje.

Ako vas zanima više o samoj povijesti nastanka, kao i razvoju grafiterstva u Hrvatskoj, bacite pogled ovdje.

Što su grafiti, a što Street art?

Etimološko podrijetlo riječi „grafit“ jasno označava kako se radi o fenomenu crtanja i pisanja (po različitim površinama). Riječ grafit nastala je od talijanske riječi sgraffiare što znači ogrepsti, a korijen vuče od stare grčke riječi graphein koja znači pisati. Prema tome, izvedenica graffito označava „natpis izgreben na zidu, urezan crtež“ (Klaić, 1974:496).

 

Svaki grafit je street art, ali nije svaki street art grafit. U odnosu na tradicionalne grafitne umjetnike, koji uglavnom upotrebljavaju sprej za stvaranje svojih kreacija, umjetnici Street arta koriste i razne druge tehnike poput naljepnica, šablonskih grafita, mozaika, video projekcija, uličnih instalacija i sličnom, zbog čega se Street Art ponekad zove i post-grafiti.

Grafiti u interijeru

Za one koji vole i cijene takvu vrstu ekspresije, grafiti mogu biti uistinu zanimljivo – jednako elegantno koliko i atraktivno – rješenje u interijeru, bilo poslovnom bilo stambenom.

Tipični grafiti bit će uglavnom stilizirani tekst na vašem zidu, dok će vas odabir crteža više voditi u smjeru Street arta.

Ovakvim ukrašavanjem interijera možete odabrati naglašavanje samo vizualnog identiteta ili odašiljanja specifične poruke svoje (privatne ili poslovne) osobnosti. Naravno, vizualni identitet bit će zamjetan u jednom ili drugom slučaju.

S obzirom na specifičnost samih grafita, u stambenom prostoru često je najljepše i najupečatljivije grafitima dekorirati samo jedan zid. Ako imate dilemu o uskladivosti sa prostorom, pravila vrijede kao i za odabir boja: za manje prostore pogoduju svijetlije boje i manji uzorci, a veći dopuštaju i obrnuto. Više o tome možete pročitati ovdje.

Mnogi poslovni prostori s druge strane upravo su idealno mjesto da si date oduška bez straha da ćete pretjerati. Usklađivanje poslovnog mota sa vizualnim identitetom prostora ili mogućnost da vizualizacijom odašiljete specifičnu poruku svojim korisnicima, način je da na upečatljiv način ostavite trag u mnoštvu. Dobar primjer navedenog možete pročitati ovdje.

Na izbor imate dvije mogućnosti koje možete primjeniti kod adaptacije prostora: tapete i oslikavanje. S mogućnošću izrade tapeta i digitalnim tiskanjem željene slike, izbor se osim na osobne preferencije ponekad svodi i na specifične mogućnosti poput one da angažirate željenog umjetnika in situ ili one u kojoj se sami poželite baviti grafiterstvom  😉 .

Dok vam oslikavanje možemo ponuditi mi, šetnja kroz hrvatsku web ponudu grafitnih tapeta rezultirala je tek slabašnim izborom ponekog primjera poput ovih:

grafiti tapete (2) grafiti tapete
Izvor: RR Design Izvor: Emmezeta

Na sreću, od nedugo dostupno nam je bescarinsko eu tržište čime se izbor gotovih grafitnih tapeta nemjerljivo umnožio. Već i na bilo kojoj web ponudi poput na primjer ove ovdje poželjet ćemo da smo na izbor imali samo dvije 😉 .

Prošećite probranom galerijom grafitima uređenih interijera:

Izvor fotografija iz galerije: Inthralld i The Aedis

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
15-urban-spaces-featuring-graffiti-street-art-16
51bc3fbed9127e2e1b0005f7-_w-1000-_h-1000-_s-fit_
15-urban-spaces-featuring-graffiti-street-art-4
15-urban-spaces-featuring-graffiti-street-art-3
15-urban-spaces-featuring-graffiti-street-art-10
eda3b5b1e8e158f1289a5bfb52b54a77
15-urban-spaces-featuring-graffiti-street-art-8
23e8c600ca2f419721c4b38f929a5cc0
58590492affea202d0a0a37dc9377690
15-urban-spaces-featuring-graffiti-street-art-2

Zidovi nisu jedino na čemu možete istaknuti svoju naklonjenost grafitima – tržištu nije nepoznat ni namještaj u istom stilu, nama osobno omiljenija varijanta uz kombinaciju sa u odgovarajuću boju obojene jednobojne zidove.

Izvor fotografija iz galerije: Deisgn Float

 

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
sofa-by-jimmie-martin
rock-n-roll-number-by-jimmie-martin
romeo-and-juliet-by-anna-james
graffiti-chair-by-luis-alicandu
white-graffiti-chest-by-jimmie-martin
graffiti-furniture-by-matthew-higham-antiques
graffiti-table-by-luis-alicandu
graffiti-furniture2-by-urbankind
graffiti-furniture-by-anna-james
throne-by-ted-nemeth

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

 

Share
This entry was posted in inspiracije, opremanje, uređenje and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Grafiti u interijeru

  1. Ana says:

    Meni je to prefora…kupila sam si spavaću sobu i sad je želim preurediti na taj način, grafitima, jedva čekam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *