Imm cologne`13: Ovogodišnji trendovi u uređenju interijera

Svake godine sredinom siječnja održava se Međunarodni sajam namještaja Kӧln koji glasi kao apsolutni Nummer eins odnosno središnje mjesto zbivanja u području opreme interijera. Na ovogodišnjem sajmu sudjelovalo je više od 1.250 izlagača iz 50 zemalja sa nekoliko hrvatskih tvrtki. Svake druge godine u sklopu Imm-a održava se i sajam LivingKitchen sa 185 izlagača. Pa,  ako je vjerovati izloženom inspirativnom dizajnu, evo što nas čeka ove godine:

Tema ovogodišnjeg sajma je „prirodno“. Imperativ su prirodne tkanine uključujući povratničku kožu i vunu, najzastupljeniji materijal je drvo i to u prvom redu hrast u atraktivnim kombinacijama s ostalim materijalima, dok staklo potiskuje plastiku. Dominacija drveta i usmjerenost ka prirodi dodatno je naglašena isticanjem neobrađenih, autentičnih drvenih površina.

Uzorci osvajaju svijet – fine crte, vijuge, cvjetni, apstraktni ili geometrijskih oblici u stilu austrijskog slikara Gustava Klimta prekrivaju sve površine.

Mali, samostojeći, funkcionalni tapecirani namještaj zaobljenih uglova i rubova veličinom je manji i spušten niže prema podu te stoji odmaknut od zida što iziskuje potrebu za privlačnim dizajnom jednako sprijeda i kao i odozada.

Takozvani „boxspring“ kreveti uglavnom polularniji „preko bare“ zbog svoje visine pružaju prednosti primjerenijeg korištenja, ali s druge strane zahtijevaju prozračnije prostorije.

Raznovrsnost polica, komoda i vitrina, otvorenih ili zatvorenih, pružaju svojom mogućnošću raznih kombinacija rješenja za svačiji ukus, a zbog manje dubine prostorijama daju osjećaj prostranosti.

Priroda inspirira i boje koje se polako ali sigurno kreću ka svojoj žarkoj kulminaciji, šarenilo je preplavilo tržište, pa neutralne i zemljane boje ustupaju mjesto jakim bojama, uz nešto jaču sklonost plavoj, dok je bijela nadomještena sivom.

LED rasvjeta napokon dosiže svoju zrelost. Uz manji utrošak električne energije, implementirana je u sve prostorije bilo za osvjetljavanje ciljanih površina bilo za stvaranje potrebnog ugođaja.

Sve u svemu, dobra kvaliteta podrazumijeva kombinaciju dobrog dizajna, dobrog materijala i dobre izrade.

 OPAL collection by GRASSOLER

OPAL collection by Grassoler

Mogućnostima implementiranja drveta, šarenilom boja i uzoraka kao i led rasvjetom u uređenju interijera bavit ćemo se u budućim postovima, a vi se dotad zabavite izdvojenim osvrtima iz dizajnerskog kružoka koje možete naći na stranicama Freshoma.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in opremanje, uređenje. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *