Inspiracija u uređenju interijera: Andy Warhol

Recimo da vam se sviđaju nečija djela i rad. Recimo da planirate skorašnje uređenje svog interijera. I recimo da vam je pala na pamet ideja da povežete to dvoje. Većina ljudi će naprosto nabaviti umjetnikovo djelo odnosno kopiju ili print istog i postaviti na za to predviđeno mjesto. Većina ozbiljnijih zaljubljenika u umjetnikov rad učinit će nešto drugo – prilikom uređenja svog prostora koristit će nadahnuće svog umjetnika.

Popularni takav inspirativni primjer u uređenju interijera je ikona pop arta – Andy Warhol, poznat jednako po svojim izjavama koliko i po svojim radovima. Služeći se svakodnevnim i komercijalnim predmetima masovne potrošnje, koji su se do tada smatrali toliko običnim i nezaobilaznim u svakodnevnom životu da su bili nezamjetni ili se smatrali neuklopivima u pravu umjetnost, ovaj umjetnik potpisuje novi umjetnički pravac pod nazivom pop art kojim se umjetnost stavlja na razinu prosječnih ljudi. Radovi iz njegovih najpoznatijih faza tako su obilježeni kolorističkim i ponavljajućim motivnom – na primjer limenke Campbellove juhe umnožene u neograničenom broju ili portreti Merilyn Monroe u nebrojenim kombinacijama boja.

Andy Warhol inspired

The Spirit of Marilyn by k Madison Moore

Jedan od načina da unesete njegov stil u svoje interijere je da im prilikom uređenja podarite žarke boje s jakim kromatskim kontrastima i u različitim kolorističkim kombinacijama. Upotreba takvih kombinacija boja može biti pomalo agresivna, pa dozirajte prema vlastitom ukusu: jednima će jedan kombiniranim bojama obojani zid biti dovoljan, drugi će kontrast jednobojnom žarkom zidu radije naglasiti dodavanjem kolorističkih detalja.

Naglašavanje banalnosti predmeta ističući tipičnost a ne individualnost primijenjenu stalnim ponavljanem još je jedan način, koji će vjerojatno više odgovarati ljubiteljima tapeta. Njegova djela povezana sa svakidašnjim objektima omogućuju vam iskoristivost adekvatne tematike za bilo koju prostoriju – od kuhinje (A & P Surprise?), preko kutka za kućne ljubimce (Sam and One Blue Pussy?) pa do djevojačke (Shoes 253?) ili dječačke sobe (Camouflage?). Izbora ne nedostaje.

Andy Warhol

Ponavljajući motiv i žarka boja u pop-art stilu, Shumis pizzeria, Rishon LeZion, Izrael, izvor: OPA Studio

Uređenje interijera inspirirano Andy Warholom svakako je jedan od najpristupačnijih stilova uređenja. Iskoristite tu mogućnost kod uređenja svog prostora bez straha. Jer kako bi Andy Warhol sam rekao: „Volim biti prava stvar u krivom prostoru i kriva stvar u pravom prostoru.“.

Primjere interijara inspiriranih Andy Warholom pogledajte na Pinterestu.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in inspiracije, uređenje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *