Inspiracija u uređenju interijera: Pablo Picasso (II)

Sjećate se blog posta pod naslovom „Najava: Remek djela Pabla Picassa“?

U tom, prvom dijelu serije o Pablu Picassu unutar kategorije Inspiracije u uređenju, predstavili smo vam izložbu koja trenutno gostuje u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu kao i ideju po kojoj ćemo se voditi kao predlošcima za inspiraciju u uređenju. Točnije, napisali smo vam da ćemo posjetiti izložbu i odabrati jedno njegovo djelo koje će nam poslužiti kao inspiracija u uređenju interijera.

U ovom, drugom dijelu, osvrnut ćemo se na izložbu i upoznati vas sa djelima koja ulaze u naš uži izbor. Drugim rječima, posjetili smo izložbu te se kao i uvijek, ne možemo se odlučiti samo za jednu stvar  :lol:.

Dora Maar by Pablo Picasso

Portret Dore Maar, 1937.

Sa fotografije vas gleda Dora Maar, zaštitni znak zagrebačke izložbe i to ne slučajno: Dora Maar odnosno Henirette Theodora Marković, fotografkinja je domaćeg podrijetla, jedna u nizu velikih ljubavi Pabla Picassa. Iako joj je ljubovanje sa slavnim slikarom, kao i drugim njegovim ženama, više štetilo nego koristilo, jer se zbog njega odrekla svog nesvakidašnjeg fotografskog talenta koji je zamjenila titulom „Picassove ljubavnice i muze“, njene fotografije ovog slavnog slikara na djelu posthumno su dobile svoju slavu širom svijeta, ponajviše zahvaljujući tome što je ovjekovječila nastajanje jednog od njegovih najpoznatijih djela, čuvenu Guernicu.

Inače, Dora Maar nije jedina Picassova veza sa ovim prostorima. Manje je poznato da je Picasso napravio plakat za film Veljka Bulajića Bitka na Neretvi iz 1969. Plakat je dozvolom autora izrađen u ograničenom broju primjeraka i smio je biti uporabljen jedino za svečanu premijeru filma u Sarajevu. Za svoj rad, Picasso je zahtjevao kao naknadu sanduk najboljeg vina. Također i to da je francusko izdanje Jame Ivana Gorana Kovačića, prevedeno i tiskano 1948., bakrorezom ilustrirao Picasso.

 Battle-on-the-Neretva-River-Picasso

Plakat za film Veljka Bulajića Bitka na Neretvi iz 1969., preuzeto sa Balkan Inside

No vratimo se na prvi dio teme ovog posta – osvrtom na izložbu – s naglaskom na to da se radi o isključivom laičkom gledanju na stanje stvari. No i prosječnom će laiku, na prvu ili bar drugu ruku, biti odmah jasno da sam izložba nema veze sa svojim bombastičnim nazivom „Remek djela“. Naime, od razvikanih „više od stotinu radova“ većina svakako pripada printevima fotografija slikara dok tek manjina izložbe obuhvaća same radove, od kojih jako malo doista nosi titulu Picassovih „remek djela“. Bez obzira na to, uvid u njegov rad podjeljen na periode stvaranja možete dobiti iako zakinuti za većinu svjetski poznatih djela. Ni veće ni manje razočaranje pružit će vam mogućnost kupnje vezanih publikacija kojima bi se svaka izložba trebala dičiti, jer kupnja besmisleno skupog kataloga sa nimalo korisnim informacijama o izložbenom postavu vam neće pružiti ništa više od primjerice magneta ili razglednica istog kvalitativnog ranga. Daleko stručniji osvrt na izložbu možete naći ovdje.

No, kako bilo da bilo, prelazimo na drugi dio ovog posta, a to je uži izbor:

Ovaj nezaustavljivi umjetnik ne pruža nimalo laku mogućnost odabira.

Izbor smo temeljili i opet na isključivo osobnom stavu oko toga koje nas djelo može inspirirati u uređenju s težištem na onim djelima koji nude više mogućnosti, odnosno onim djelima u kojima vidimo više mogućnosti, kao i jačoj osobnoj sklonosti nekom djelu.

Stoga smo se na kraju odlučili za njih četiri, odnoso po dva ako ćemo ih grupirati u umjetničke pravce.

Slijede, uz kratko objašnjenje izbora:

Guitar. 1913. Charcoal, pencil, ink and pastel paper. Harlequin. 1915. Oil on canvas
Guitar, 1913.,
Harlequin, 1915.

Kubizam kao umjetnički pravac je proizišao iz teze Paula Cezannea da se sve što u prirodi postoji može likovno prikazati osnovnim geometrijskim likovima, a samim osnivačima smatraju se Georges Braque i Pablo Picasso. Analitički kubizam, koji prethodi sintetičkom, bazira se na korištenju monokromatskih shema i neutralnih boja, fragmentiranju i analiziranju objekata kroz geometrijske oblike. Kroz sintetički kubizam, pojačava se upotreba boja i pojavljuje se kolažiranje. Omiljeni motivi ovog perioda kod Picasssa su glazbala, mrtva priroda i prijatelji, te harlekin kao uobičajeno čest personalizirani simbol njegovih djela još od roze faze.

Mala napomena: ova dva djela ne možete vidjeti na zagrebačkoj izložbi.

 

The sculpture, 1931, oil on canavas Nude in an Armchair. 1932. Oil on canvas
The sculpture, 1931. Nude in an Armchair. 1932.

Nikada potpuno ne pripadajući nekom umjetničkom pravcu, ova Picassova djela iz razdoblja nadrealizma pod vidljivim su utjecajem kubizma. Tematikom vezana uz njegovu tadašnju muzu Marie-Thérèse Walter i nezadovoljstvo  u braku s balerinom Olgom Khokhlovom, Picasso ovim djelima prikazuje svoju ljubav i čežnju prema toj neiskusnoj nevinoj djevojci koja je sama za sebe rekla: “When I met Picasso, I was seventeen. I was an innocent child. I knew nothing–about life, about Picasso. Nothing.

Fotografije Picassovih djela preuzete sa www.pablo-ruiz-picasso.net

Dakle, četiri su djela ušla u naš uži izbor za daljnju analizu.

Pomozite nam da se odlučimo: razveselite nas svojim komentarima, odnosno vašim mišljenjem o tome koje biste od ova četiri djela željeli vidjeti kao inspiraciju u uređenju interijera!

Da biste mogli dobiti, ukoliko želite, jasniju sliku u život i djelo ovog velikog umjetnika, evo par zanimljivih nestandardnih linkova:

Pablo Picasso`s love affair with women by The Telegraph

Pablo Picasso`s graphic genealogy by Saper Galleries

What if Picasso’s Subjects Were Truly Abstract? by The Visual News

Top 10 Most Expensive Paintings By Pablo Picasso by FunOfArt

Picasso Paint On Glass video by DocsOnline

 

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in inspiracije, uređenje and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Inspiracija u uređenju interijera: Pablo Picasso (II)

  1. Luka says:

    Nude in an Armchair 🙂

  2. Dejan says:

    Nude in a Armchair!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *