Izležavanje unutar tkanine: Kreveti s baldahinom

Dopustite nam ovdje na početku kratku digresiju na ovu temu.

Prvo, kada u riječniku potražite riječ baldahin dobit ćete nekoliko varijanti značenja: 1. pov. a) zlatom protkana svilena tkanina s orijentalnim uzorkom b) svod od tkanine ili platna nad prijestoljem, posteljom, nosiljkom i sl. 2. kat. raskošna tkanina razapeta na četiri motke, s ukrasnim prevjesom; nosi se u procesiji iznad svećenika koji nosi ostenzorij, nad svetačkim likovima, moćima, crkvenim i svjetovnim dostojanstvenicima itd.; nebo, nebnica 3. arhit. kvadratična poligonalna kamena streha iznad groba mučenika, iznad oltara ili iznad kipova (V. Anić, Veliki rječnik hrvatskog jezika).

Drugo, sama riječ baldahin postoji u mnogim jezicima (baldaquin u francuskom, baldachin u njemačkom, baldaquino u španjolskom i portugalskom, baldakin u švedskom, baldakiini u finskom itd), a izvedena je od talijanske baldacchino prema mjestu Baldacco (tal. Baghdad), poznatom po materijalu, bogatoj svili, koja se od tamo dopremala.

Treće, kada danas upotrebljavamo izraz krevet s baldahinom, podrazumjevamo krevet konstruiran da omogući nadsvođivanje i/ili okruživanje čvrstom konstrukcijom odnosno tkaninom, o čemu će usput budi rečeno, ovdje i biti riječ.

 Design for Canopy Bed: Anonymous, French, 19th century, The Metropolitan Museum of Art

Dizajn kreveta s baldahinom, nepoznati autor, Francuska, 19. stoljeće, The Metropolitan Museum of Art

Dopustite nam sada skok u povijest kreveta s baldahinom, da bismo objasnili naslov.

Prvi kreveti ili bolje rečeno mjesta za spavanje, a ovdje ne govorimo o spavaćim sobama, nisu bili ništa više od hrpice slame ili nekog drugog prirodnog materijala, nagovješćujući da i u najranijim ljudskim početcima udobnost nastojala ići ruku pod ruku sa osnovnim životnim potrebama.

Egipćani su ti koji su, kao i u mnogim drugim stvarima, otkrili prednosti podizanja postelje sa poda radi zaštite od štetoćina, propuha i prljavštine, gdje su postelje u tom smislu bile rezervirane za bogatije, dok su nižepozicionirani slojevi društva i dalje spavali na podnoj hrpici. Madraci su doduše stigli od Rimljana, koji su vreće od tkanine punili vunom, sijenom ili čak trskom, dok su iste inačice punjenje perjem bile dostupne za one koji su si to mogli priuštiti.

A gdje je tu krevet s baldahinom, u kontekstu ovog teksta?

Zavjese za krevet stare su koliko i sama pojavnost tekstila odnosno fiksne postelje u domu, u tom smislu. Prve zavjese općenito bile su izrađene od životinjske kože i upotrebljavane su na ulaznim otvorima tada uobičajene, jedne prostorije u kojoj se živjelo. Uz razvoj tkanja i bojenja, životinjske kože zamjenjuje lan, zatim vuna, a kasnije pamuk i svila. Njihova namjena u prvobitno doba odnosila se na zaštitu od hladnoće i svjetlosti, izoliranje bolesti i zaštitu privatnosti u tadašnjim zajedničkim neadekvatnim prostorijama, dok je njihova dekorativna svrha bila još jako jako daleko. Bilo da se radilo o svojevrsnoj „kabini“ u kojoj je bio ležaj ili samom ležaju uza zid, zavjese koje bi ga odvojile nisu bile nepoznate.

U 13. stoljeću pojavljuje se kompaktna praktična konstrukcija: nadstrešnica ili svod iznad kreveta – drvena konstrukcija sa žicom na koju se vješala zavjesa, koji u 15. stoljeću evoluira u krevete na četiri stupa koji su nosili donju konstrukciju same postelje i gornju konstrukciju na koju su na sve četiri strane bile obješene zavjese. Općepoznati kreveti na četiri stupa dosežu svoju punu ekstravaganciju najpoznatijim iako ne i standardnim takvim krevetom pod nazivom The Great Bed of Ware (sada u Victoria and Albert Museum u Londonu) koji se ističe svojim dimenzijama.

 krevet na četiri stupaThe Great Bed of Ware, V&Ą Museum

Nakon ovog razdoblja svojevrsnog razmetanja u svom maksimumu, ovakvi kreveti polako počinju dobivati jednostavniji dizajn napokon namjenjen svim slojevima društva.

Fotografija engleskog kreveta s baldahinom iz 18. stoljeća

Fotografija engleskog kreveta s baldahinom iz 18. stoljeća, preuzeto sa Amazona

I najzad, back to the top: Kreveti s baldahinom.

Današnja uporaba kreveta s baldahinom, u kontekstu opremanja interijera (i eksterijera!) nema više najčešće nimalo veze sa gore opisanom, pa ukoliko se odlučite za njih, razlog će diktirati samu konstrukciju vašeg kreveta i eventualno vrstu tkanine.

Dok u tropskim krajevima, zavjese oko kreveta danas doslovno znače pobjedu nad malarijom i zaštitu života o čemu možete više pročitati na stranicama World Visiona, u našem dijelu svijeta suvremeno opremljenih spavaonica (nap. imaju prozore, a možda i grijanje) uporaba zavjesa se najčešće svodi na čisto dekorativne svrhe.

U dekorativne svrhe, ovakav krevet je već sam po sebi ukras u prostoru. Tkanina, ako je primjenite, ne mora zatvarati krevet u cjelosti pa izgled konstrukcije i vrsta materijala, odnosno način na koji ćete materijalom poželjeti dekorirati svoj krevet ovise samo o vašem ukusu, mogućnostima i željama. Hoćete li u potpunosti zatvoriti taj prostor punijim materijalima kreirajući elegantno ozračje i osiguravajući si određenu dozu privatnosti od nenadanih pogleda ili ćete laganiju tkaninu samo ponegdje naoko nehajno prebaciti potičući dojam prozračnosti i stvarajući romantičnu atmosferu, ostaje samo na vama.

Iako na (našem) tržištu postoje gotovi kreveti predviđeni u tu svrhu, rijetko su zastupljeni, i svode se na primjerak do dva po pojedinoj većoj trgovini namještaja.

krevet s baldahinom

Primjer metalnog kreveta s baldahinom: Viktoria, Kika, Hrvatska

Za nešto više od ovakvih jeftinijih metalnih varijanti nužno je malo više otvoriti novčanik, a za pravi antikni ugođaj potrebno je pretražiti oglase prodaje starog namještaja  🙂 .

U nešto korisnije svrhe, na primjer zaštitu od letećih noćnih krilatih projektila, krevet bez mogućnosti nadsvođivanja bilo tkaninom bilo čvrstom konstrukcijom kao i mogućnosti zatvaranja tkaninom neće imati koristi. Istina, od uboda domaćih komarca nećete umrijeti, ali ako ste pisac ovih redaka, nećete se ni naspavati iako ćete se dostojno razgibati mašući svim i svačim cijelu noć oko sebe 😉

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in opremanje, spavaće sobe, uređenje, zakoračite u .. and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *