Koje je boje plavo?

Kome nisu traperice omiljeni odjevni artikl, priznajte ovako – on the record 😉 ? Ili barem od trapera načinjene torb(ic)e, jakne, pernice, mašne za kosu .. ? Znate li odakle potječe popularna plava boja trapera o kojoj smo se raspisali ovdje?

Zavirite u prošlost plavog pigmenta:

Upotreba plavog pigmenta, za razliku od pigmenata žutih, crvenih i smeđih boja koje nalazimo u tlu, datira iz kasnijeg razdoblja, kada je upotreba metalnog oruđa omogućila usitnjavanje prirodnih minerala i ruda.

Vjerojatno prvi, iako ne i najpoznatiji plavi pigment je Azurit, karbonatna ruda koji nastaje u najgornjim dijelovima oksidacijske zone rudnih ležišta bakra i taloženjem u pješčenjacima kroz koje cirkulira voda s bakrenim sulfidom. Vrlo je osjetljiv radi male tvrdoće i sklonosti gubljenja boje jer na njega utječe svijetlo, toplina i zrak te se lako troši u (zeleni) malahit.

Definitivno najskuplji pigment, Ultramarine, dobiva se iz poludragog kamena Lapis Lazuli, koji sadrži minerale lazurit, pirit i kalcit. Često se zbog plave boje lazurita pogrešno poistovjećuje sa samim lazuritom. Ova je plava bila poznata još antičkim narodima koji su je upotrebljavali za oslikavanje freski hramova i grobnica kao i ljudskih lica, a dopremao se sa područja Afganistana, gdje se još i danas uz Rusiju i Čile vade najkvalitetni primjerci.

 Lapis lazuli (©-Christian-Bracke)

 Lapis Lazuli: Lapis Lazuli deposit, Sar-e Sang, Koksha valley, Khash & Kuran Wa Munjan District, Badakhshan Province, Afganistan,

preuzeto sa Mineralogy Database

Jedan od najpoznatijih plavih pigmenta svakako je Egyptian blue, koji se može smatrati prvim sintetičkim pigmentom, budući da je proizveden slučajnim eksperimentiranjem odnosno zagrijavanjem i miješanjem vapneneca, pijeska i bakra. Prvi puta se pojavljuje u četvrtoj dinastiji (2575-2467 BC) i koristi se za ukrašavanje statua i namještaja, izradu zidnih slika i slično. Ovaj pigment korišten je i u Mezopotamiji, Perziji, staroj Grčkoj i Rimskom carstvu iako nije posve jasno da li su nekako preuzeli izvorni egipatski recept ili su do slične recepture došli i sami. Tajna njegove proizvodnje izgubljena je u 4. stoljeću nakon čega su azurit i skupi ultramarin bili jedini izvori plave. Danas znanstvenici smatraju da taj drevni pigment može biti korisno upotrebljen u svijetu nanotehnologije.

 Egyptian blue; hijeroglifi iz Nebamunove grobnice

Egyptian blue: hijeroglifi iz Nebamunove grobnice, preuzeto sa Daily Mail

Treći najpopularniji plavi pigment starih civilizacija je Maya blue, koji su razvili tadašnji stanovnici Srednje Amerike i kojima je predstavljala Chaak – boga kiše za čije se žrtveno ukrašavanje koristila. Ova plava je vrlo svijetla plava u odnosu na druge spomenute. Otkriven 1931., godinama je mučio sve relevantne znanstvenike, budući da se radi o pigmentu neobično visoke kemijske stabilnosti i otpornosti u klimatski ne baš blagim uvjetima prostora Srednje Amerike. Tek početkom 21. stoljeća znanstvenici su otkrili porijeklo ovog pigmenta iz jednog sloja u Chichen Itzi te ustvrdili da bi mogao biti mješavina biljke indiga, minerala gline palygorskite i smole copala. Svaki od ova tri sastojka se zasebno koristio u lječenju, kao što su i zajedno, korišteni u ritualima prizivanja kiše, simbolizirali „lječenja“ ove agrikulturne civilizacije. Otporan na vrijeme, kiseline, klimatske uvijete, biološke  razgrađivače  pa čak i moderna kemijska otapala ova plava vrlo je postojana.

 Maya blue; posuda iz Chichen Itze (© Sarah Rivers)

Maya blue: posuda iz Chichen Itze, preuzeto sa Science Daily

Jedna od najtamnijih plavih je ona koja dolazi pod nazivom Indigo. Naziv je izveden od grčke riječi koja znači „iz Indije“. Smatra se da se ova tropska biljka Indiagofera tinctoria uzgajala na prostoru današnjeg Pakistana i sjeverne Indije prije više od 5000 godina. Egipćani su koristili plave indigo trake u omatanju mumija, pisani dokazi ukazuju da su je koristili i Rimljani. Ovaj pigment tajna je tradicionalne plave boje trapera.

 Indigo;  dio Tutankhamunovog posmrtnog pokrova (©  Metropolitan Museum of Art)

Indigo: dio Tutankhamunovog posmrtnog pokrova, The Metropolitan Museum of Art

Sve u svemu ovdje priča o plavom pigmentu ne završava. Plavi je pigment ostao rijedak i skup sve do industrijskog doba kada se razvila proizvodnja zamjenskih umjetnih, što može objasniti njegovu ovdje spomenutu povezanost sa uzvišenim i božanskim.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in boje, uređenje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *