Kreveti s baldahinom: Obucite svoj krevet

O goloj konstrukciji kreveta s baldahinom koja će unijeti luksuz u svaki prostor pisali smo ovdje, no ukoliko ste više skloni dekoriranju svog kreveta zavjesama, krenite na putovanje koje smo ovdje pripremili.

Zavjese na krevetu s baldahinom osim luksuza unjet će i romantično ozračje, a na odgovarajući način mogu poslužiti i posve praktičnoj svrsi o čemu smo već pisali ovdje.

Tradicionalna shema dekoriranja najčešće je popraćena ukrasnim pokrovnom odnosno kratkom tkaninom na gornjoj konstrukciji dok su zavjese pozicionirane oko svakog kuta kreveta te mogu umjesto čvrste konstrukcije zatvoriti i uzglavlje. U pravilu se na ovaj način postiže mogućnost potpunog odvajanja kreveta od ostatka prostorije, odnosno kreiranja “prostorije u prostoriji”:

Tradicionalni krevet s baldahinom

The Parlor Chamber, preuzeto sa: The down east dilettante

Postoji nekoliko tradicionalnih varijanti koje proizlaze iz ove osnovne i nešto su otvorenijeg tipa, odnosno više otkrivaju konstrukciju kreveta i povezuju postelju sa prostorijom:

Tradicionalni krevet s baldahinom Tradicionalni krevet s baldahinom
Zavjese se u naborima stepenasto spuštaju do polovice na prednjim kutavima kreveta te zatvaraju uzglavlje. Ovakva izvedba zahtjeva pažljivije planiranje te precizno krojenje i šivanje ukoliko ne dolazi u kompletu s krevetom. Najčešće je statična, iako ne mora nužno biti. Zavjese se u dva dijela spuštaju samo na uzglavlju. Ovakva izvedba pruža nekoliko zanimljivih mogućnosti ovisno o širini tkanine: potpuno zatvaranja uzglavlja, prebacivanje tkanine na bočne strane kreveta ili kombiniranje uzglavlja i bočne strane sa oba ili samo jednim dijelom tkanine.
  Preuzeto sa: Lonny

Ovakve tradicionalne sheme dekoriranja popraćene dizajnom interijera u istom tonu zahtjevaju pune tkanine za jednako raskošan i elegantan izgled. Izbor tkanine će se kretati od na primjer brokata za varijante bez puno nabiranja do na primjer svile za bogatije nabiranje. Također možete razmotriti upotrebu dvostranih ili čak duplih tkanina.

Identično dekoriranje ali sa laganijom, transparentnijom tkaninom poput na primjer markizeta zahtjeva malo prozračnije konstrukcije kreveta poput na primjer ovog:

 Krevet s baldahinom

Preuzeto sa: Lonny

Ipak, daleko će najbolje ovakva lagana tkanina izgledati postavljena na isti tradicionalni način na tankoj metalnoj konstrukciji poput ove:

Krevet s baldahinom

Preuzeto sa: James Michael Howard

Sve modernije sheme svojevrsne su varijante ovih tradicionalnih, ali znatno otvorenijeg tipa – pokrov, uzglavlje, kutevi i sve njihove međusobne kombinacije – ideja i mogućnosti ima mnoštvo. Prošećite galerijom i pronađite omiljenu:

Fotografije iz galerije preuzete sa: Lonny

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
www-lonny_-com-m7
www-lonny_-com-m10
www-lonny_-com-m8
www-lonny_-com-m6
www-lonny_-com-m9
www-lonny_-com-tm13
www-lonny_-com-tm3
www-lonny_-com-tm6
www-lonny_-com-tm7
www-lonny_-com-tm8

Idealna varijanta za gotovo svakodnevne promjene bez imalo ulaganja, kojom ćete ujedno izbjeći “standardizirane” načine dekoriranja, je tkaninu naprosto prebaciti odnosno omotati okvir:

 Krevet s baldahinom  Krevet s baldahinom
 Preuzeto sa: Home Art Blog

Isti takav, ali nebalansiran izgled može također odlično izgledati:

Krevet s baldahinom

Preuzeto sa: Lonny

I na kraju: naš apsolutni favorit, ljubav na prvi i zadnji pogled – mix tkanina, uzoraka, načina dekoriranja .. ma svega:

 Krevet s baldahinom

Preuzeto sa: Lonny

Dekoriranja kreveta s baldahinom zavjesama zahtjeva određenu dozu planiranja, a troškovi variraju u širokom rasponu ovisno o funkciji i stilu dekora.

Izaberite romantiku, praktičnost ili kombinirajte oboje. Naglasite tradicionalnu, moderniju varijantu ili balansirajte između. Ili, jednostavno, mijenjajte funkciju i stilove samo promjene radi. Način na koji ćete dekorirati svoj krevet u svakom će slučaju unijeti značajnu promjenu u svaki prostor  :-).

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in opremanje, spavaće sobe, uređenje, zakoračite u .. and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kreveti s baldahinom: Obucite svoj krevet

 1. Marcela says:

  Poštovani/e,

  Gdje kupiti u Hrvatskoj takav krevet sa okvirom za zavjese?

  Hvala i lp

  • Administrator says:

   Lijep pozdrav, nema baš puno izbora no može se naći. Najbolje da pogledate u emezeti ili Ikei. Tu i tamo može se naletjeti bilo na krevet s baldahinom bilo samo na baldahin kojeg onda dodate postojećem krevetu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *