Kućni ljubimci u domu

Planirate nabaviti kućnog ljubimca. Izračunali ste da vaš budžet to može podnjeti. Smatrate da su vaša djeca spremna preuzeti dio odgovornosti. Svakodnevne štenje iskoristit ćete za trening, igru za opuštanje između dnevnih obaveza. Spremni ste odreći se godišnjih odmora na dalekim destinacijama u zamjenu za svakodnevno ugodno lajanje, predenje, crkutanje, gmizanje. Veselo obilazite trgovine i nabavljate sve nepotrebne sitnice za vašeg novog člana obitelji. Zamišljate zajedničko druženje i željno iščekujete upravo ono zbog čega ste se odlučili nabaviti kućnog ljubimca. Psssst, i dobit ćete upravo to 🙂.

pets_houses-e1287848798220

Preuzeto sa: Freshome

Uglavnom, predvidjeli ste sve što vam je palo na pamet kao i odvagali za i protiv. Jeste li predvidjeli i vaš interijer? Donosimo vam deset savjeta kako da svoj dom učinite „domom po mjeri vas i kućnih ljubimaca“.

Razmišljajte unaprijed. Nije uvijek slučaj, ali ukoliko upravo uređujete ili adaptirate odnosno planirate to uskoro učiniti, imate idealnu priliku u planove uključiti i sve potrebno za vašeg  kućnog ljubimca. Akvarij, terarij, krletka imat će svoje fiksno mjesto i uvijek ga je bolje predvidjeti unaprijed. Možda ćete željeti uklopiti mjesto na kojem će vaš četveronožni ljubimac spavati (na primjer ispod stepeništa?). Ili biste trebali razmisliti o kadi umjesto o tuš kabini ukoliko planirate uobičajeno dolaziti blatni iz dugih šetnji. Kade su također provjereno omiljeno mjesto crnih labradora kada im je vruće ;). Dobar sistem ventilacije također bi mogao imati prioritet ako će u vašem okruženju stajati posuda s pijeskom.

Naglasite stil. Ukoliko se ipak trenutno ne upuštate u uređenje ili adaptaciju, to ipak ne znači da akvarij, terarij, krletka moraju vizualno stršati u interijeru poput ličkih papuča među Manolicama. Ako je potrebno (i moguće), investirajte malo više i naglasite ovim elementima svoj stil, stvorite privlačan estetski element u prostoru.

cat_cow-furn

Naglasite stil, preuzeto sa: Freshome

DIY. Volite li „do it yourself“ način zabave i vintage stil, postoji pregršt mogućnosti kojima možete dodatno oplemeniti svoj prostor u ime kućnih ljubimaca. Vaš vuk ili tigar, isto bi tako trebali imati svoje mjesto umjesto što će vama oteti vaš teritorij. Pretvorite komode u njihove ležajeve, ladice i stolce u hranilice. Internet je prepun ideja, pronađite onu koja će odgovarati vama i vašem stilu. I poigrajte se prema svom ukusu.

Kućni ljubimci u domu Kućni ljubimci u domu

Preuzeto sa: Pinterest

Uskladite boje. Ukoliko želite tamnog psa, bijeli trosjed bit će loše rješenje. Bijeli će trosjed doduše biti loše rješenje i ako nabavljate bijelu macu. Nije stvar samo u dlakama koje će se isticati kao kontrast, već i u tragovima šapica i jezika. Razmislite o bojama na kojima će se tragovi najmanje uočavati.

Prilagodite materijale. Vaš kućni ljubimac željet će upravo ono što želite vi. Ako imate omiljeno mijesto, i njemu će biti omiljeno. I stoga najviše potrošno. Ne bi bila loša ideja da zamijenite materijale koji se teže održavaju sa onima koje ćete jednostavno čistiti. Mikrofibra je po tom pitanju gotovo idealna. A uvijek se možete odlučiti i za navlake koje je lako skidati, mijenjati i prati.

p28_black magic lounge tuscany fabric hugo roller basket weave r

Uskladite boje i prilagodite materijale, preuzeto sa: Freshome

Kvaliteta prostora. Vaš kućni ljubimac je poput vaše djece. Treba kvalitetnu okolinu da bi bio i ostao zdrav dugo vremena. Odaberite za svog kućnog ljubimca mjesto koje neće biti izloženo toksinima. Dim od cigareta, mirisne svijeće, osvježivači zraka, lakovi za kosu, mogu naštetiti vašim ljubimcima ako su im dugotrajno izloženi, osobito pticama.

Investirajte u dobar usisivač. O, da: dlake, perje, piljevina. Takozvani „pet“ usisivači dolaze s modificiranim pribor, naprednim sustavima za filtriranje i dodatnom snagom usisavanja, a to je upravo ono što vam treba. Čistite filter redovito, a možete i dodati kap dvije eteričnog ulja da biste preduhitrili stvaranje neugodnog mirisa nastalog uporabom usisivača za navedenu svrhu.

Spriječite tragove. Svi ljubimci koji imaju kandže i kandžice, kljuniće i zubiče, kad tad će ostaviti tragove na vašem namještaju i podnim oblogama nakon nekog vremena. Odaberite stoga onu otporniju varijantu, kao što su na primjer pločice umjesto parketa.

Predvidite spremnike. Većina hrane za kućne ljubimce odlično miriši. Njima, nama baš i ne. Nabavite odgovarajuće spremnike za hranu, kao i za ostale sitnice koje pripadaju kućnim ljubimcima. Takvi spremnici očuvat će svježinu i spriječiti širenje mirisa. I ovdje se možete baciti na DIY sistem vrlo jednostavno.

I na kraju: očekujte. U jednom trenutku, vaš će ljubimac, bio on mali ili veliki, učiniti ili nešto nepodobno upravo tamo gdje to nikako ne možete zamisliti (na vašem krevetu?) ili će učiniti neku štetu. Tome nema lijeka, zato – očekujte 😉 .

520x653xScreen-shot-2012-02-22-at-11.46.38.png.pagespeed.ic.fC0BU9WIY2

Tippi Hedren (Hitchcock, The Bird), fotografirana sa svojom macom za Life magazin tijekom ranih 1970tih, preuzeto sa: Messy Nessy Chic

Po još zanimljivih DIY pet ideja, kao i zbog fotkica naših dlakavih kraljica možete zaviriti na Pinterestu.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in praktični savjeti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *