Kuhinje po mjeri: Zašto, kada i kako?

Kuhinje se najčešće dijele po tri slova abecede: slovo „I“  za ravnu kuhinju, slovo „L“ za kuhinju s jednim kutom i slovo „U“ za kuhinju s s dva kuta.

Kuhinje po mjeri, kao i bilo koji namještaj izrađen po mjeri (a najuobičajeniji nakon kuhinja su ugradbeni ormari i dječje sobe) najbolja su rješenja u slučajevima malih prostorija kada je svaki centimetar bitan, specifičnih prostora u kojima postoje kosine, stupovi, otvori i slično, i osobnih konkretnih želja.

Naime, prednosti gotovih kuhinja osim njihove obično manje cijene kao rezultat serijske proizvodnje, uključuje mogućnost kupovine na akcijama koje nisu zanemarive (postoje akcije i na kuhinje po mjeri kada se zamijenjuje izložbeni postav, no to više i nisu kuhinje po mjeri :-)) i najčešće doslovno „cash & carry“ sistem gdje cash ne mora nužno biti cash.  Jedan od razloga odabira gotovih kuhinja nerjetko je i namjena za manje uporabne objekte.

Odabirom kuhinje po mjeri dobivamo ipak neke drugačije mogućnosti.

Izrada kuhinje po mjeri u potpunosti je prilagođena zahtjevima prostora odnosno svim dimenzijskim varijantama uključujući i arhitektonske detalje, kao i specifičnim željama korisnika vezanih uz boje, obradu i vrstu materijala, vrstu, veličinu i položaj elemenata, svih funkcionalnih i dekorativnih ne manje važnih sitnica od ručkica pa do „tip on“ sistema otvaranja na dodir i slično. Kuhinje po mjeri pružaju vam mogućnost nebrojenih kominacija i međusobne implementacije jednom rječju svega što možete naći na tržištu. Pri tome je posve nebitno da li neki gotovi model koji vam je zapeo za oko želite samo prilagoditi vašem prostoru ili ste napravili odabir između više modela i osmislili svoju unikatnu kuhinju. Sjećate se djetinjstva kada smo izrezivali papirnate haljine i „oblačili“ iz na papirnate likove (djevojčice) ili papirnate autiće „umetali“ u papirnate prostore (dječaci)? Upravo tako! Mogućnosti su doslovno neograničene. Ili točnije, najčešće finacijski ograničene.

Prilikom planiranja kuhinje po mjeri, osim određene kompatibilnosti s ugradbenim elementima odnosno kuhinjskim aparatima (a prilikom narudžbe kuhinje po mjeri, najčešće imate mogućnost odabrati i sve osnovne kuhinjske aparate) koji su određeni svojom visinom, širinom i dubinom, svaki drugi dio može biti prilagođen potrebama i željama korisnika.

Majstori će izraditi kuhinju prema vašim idejama, željama i potrebama, ali će vas i savjetovati  u svim segmentima temeljem svog stručnog znanja i iskustva, a to znači i glede cijene koja ovisi o svim detaljima počevši od okova, odnosno glede uporabe određene vrste materijala ili detalja te kombinacija istih radi uštede cijene kao i iskoristivosti prostora.

Dakle, kod planiranja kuhinje po mjeri imate u rukama doslovno svaki detalj dizajniranja kuhinje i to je stoga jedinstvena prilika da se pobrinete za sve detalje . U postolara najgore cipele kažu, tako je nama kuhinjska napa zapela malo prenisko (ili smo mi izrasli previsoko :-)). Razmislite o svim detaljima, poigrajte se idejama, poslušajte savjete majstora, zapišite, skicirajte i naposljetku kliknite na neki od gotovih free download programa za kuhinsjki dizajn poput ovog koji nudi 20satno besplatno korištenje i osmislite bazičnu ideju svoje kuhinje.

Evo primjer jednog takvog programskog rješenja ravne kuhinje (s preniskom napom :-)):

Planiranje kuhinje po mjeri

  Planiranje kuhinje po mjeri, izvor: DLF

U svakom slučaju, dobro promislite i nemojte se ustručavati postavljati pitanja niti mijenjati mišljenja sve dok ne budete posve sigurni da imate pravo rješenje (ne za svoje probleme nego za svoje potrebe i želje). Jer izrada kuhinje po mjeri, kao uostalom i sveg ostalog namještaja po mjeri, iako najčešće nije mali izdatak, donjet će vam kvalitetno, funkcionalno i dugotrajno rješenje s vašim potpisom.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in kuhinje i blagovaonice, opremanje, pojedinačni radovi, radovi, uređenje, zakoračite u .. and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *