Majstori, primjera radi

“Nije svatko za šumara, frizera il` inžinjera..” – mora postojati neka pjesmica na tu temu, a ako je nema valja je smislit 😉 .

Ćorava posla

Je li vam se ikad desilo da ste se osvjedočili o traljava posla takozvanih majstora? Koji su doduše napravili ono što je trebalo ali je upitno da li su napravili i onako kako je trebalo? Gdje je nekad upitna samo estetika, nekad funkcionalnost, a nekad oboje?

Oooooo da. Da. I da. Na žalost.

´Vako nekako, primjera radi:

IMG_1571-re
Fugiranje spoja zida i stropa, još k tome nejednoliko?
IMG_1580-re
Proizvoljno rezanje na cca dimenzije?
IMG_1585-re
Pomak?
IMG_1586-re
Neujednačena debljina ljepila?

Yap!

Ovo obično nastaje iz dva razloga: prvi je popularno znan kao sam svoj majstor, a drugi je onaj takozvani majstor kojem ćemo nakon što se oporavimo od opravdanog sloma živaca ipak morati platiti za unikatno umjetničko djelo.

Da se razumijemo, neupitno je da uradak drži vodu – u doslovnom značenju 🙂 . I kada je priloženom dokazu rezultat ono prvo, ni da bi riječ rekli jer daleko od toga da nismo i sami kadšto gurnuli ruke tamo gdje im nije mjesto i još dalje od toga da želimo s visoka gledati na ikoga. No, kada je ovakav uradak rezultat koji dobijete od deklariranih majstora onda zaslužuje barem post na tu temu.

Evolucija šegrtovanja

Nekad su majstori bili gospoda. Cijenjeni pripadnici društva. Kao i učitelji, usput budi rečeno. Tajne zanata vrijedile su zlata, a imena majstora ostajala su uklesana u kamenu i vremenu. U međuvremenu se poimanje znanja srozalo do potplata društva u kojem je obrazovanje tek nužna smetnja u eri youtuba. Drugim riječima šegrtovanje se svelo na dvije tri minute ciljanog video uratka. Znate valjda što znači šegrtovanje? Tko se ne sjeća Hlapića kojeg zločesti majstor Mrkonja htio ne htio šalje u uličnu školu umijesto da ga ponosno izući u vrhunskog postolara. A tko se sjeća majstora Mrkonje? Ivana Brlić Mažuranić bila je Michel de Nostredame novijeg doba.

Znači li to da su on-line tutorijali glupost? Nipošto. Oni su prije svega još jedan (relevantan) izvor informacija i za svaku samouku pčelicu radilicu često koristan vodič. Previše je marljivih kreativnih ruku na svijetu koje će uz pomoć on-line tutorijala priuštiti sebi, kadšto i drugima, nemjerljivu radost i dostatnu korist.

Majstor bio, tko se nije skrio!

Što nas vraća na fotografije s početka. Koje su djelo nekoga tko je definitivno imao volje i motiva, ali nipošto znanja i prakse. Kao što potpisnik ovih redaka obično kaže: ja ne znam kuhati, ali što skuham ipak se pojede. No majstor je majstor, nema sumnje. Biti majstor znači da si izučen za neki posao, da si šegrtovao kod nekoga tko ti je nesebično prenio svoje znanje i da si godinama brusio svoj zanat težeći savršenstvu u poslu kojeg voliš obavljati. Ili kao što bi moj šef rekao: kada u oglasu napišemo da tražimo majstora, ne mislimo na nekog tko je slučajno stao na komad alata.

I zato majstorima kapa dolje. Ne zbog toga što ih više nema, nego zbog toga što ih je teško detektirati u poplavi svih onih koji se tako imenuju. Cijena već neko vrijeme nije nikakvo mjerilo kvalitete, za posao uglavnom ne treba diploma, certifikati se rađaju u kućnim printerima, a glasovitost je rezultat naprasnog web marketinga.

Sad je trenutak velikih odluka! Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi!, Bob Rock

Uzmimo na primjer farbanje odnosno pituranje. Posao koji se obavlja svaku (koju) godinu. Go for it! Navucite staru trenirku, pogurajte namještaj na sredinu prostorije, zapakirate ga u najlon i maljajte uzduž i poprijeko po zidovima, stropovima i boljim polovicama 😉 . Zabava zagarantirana, uspomene upisane u anale, lajkova na face-u u dvoznamenkastim količinama. Ako valja pošaljite nam fotku da je objavimo. Ako ne valja, sljedeće godine pozovite nas da popravimo stvar 🙂 .

No tu radosnu ludost bi bilo najbolje ograničiti na radove, a ovdje govorimo o radovima u interijeru, koji se mogu lako zamijeniti, ukloniti ili popraviti. Uzmimo sad na primjer instalacije ili keramiku. Želite li doista s pločicama navrh posta živjeti sljedećih dvadesetak godina? Ne želite. Želite ovo:

 F18
Adaptacija frizerskog salona i brijačnice u centru Rijeke.
20140710_192530
Adaptacija privatnog stana na Zametu.
F10
Adaptacija privatnog stana na Vežici.

Želite majstora. Želite nas 🙂 .

Izvor svih fotografija: DLF

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in pojedinačni radovi, praktični savjeti, radovi and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *