Modernistički minimalizam

Spadate li među one ljude koji će prilikom dnevne kupovine potrepština za ručak udomiti i preslatki šareni nadstolnjak jer se ponudio po akcijskim cijenama? U one koji će svakodnevno iznova po kući tražiti punjač za mobitel koji se bezobrazno zagubio u posljednjih nekoliko sati od kad nije bio u upotrebi? Ili možda u one koji će praznu ambalažu maslinovog ulja s tartufima, poklon tete Roze, umijesto u otpad odložiti na policu zida kao podsjetnik (obiteljske) pripadnosti ili varijateta staklenih formi? Ako je odgovor na neko od ovih pitanja da, tada je do razmišljanja o minimalističkom stilu uređenja interijera za vas još dalek put 😉 .

wardrobe-with-mirror-doors-reIzvor: Founterior

Minimalizam je kao što mu naziv kaže, stil koji u interijeru određuje modeliranje prostora odsustvom a ne prisutnošću. Definira ga efekt slobode i mirnoća prostora.

Kako izgleda interijer uređen u minimalističkom stilu?
– to je prostor s malo namještaja, odabrani elementi nužni su i funkcionalni
– površine u prostoru su neskrivene, gole, u potpunosti izložene oku
– prostor krasi vrlo malo ukrasa, tek onoliko koliko će razbiti jednoličnost
– u prostoru se izmjenjuju do dvije boje odnosno tona

Black-modern-sofa-600x433-reIzvor: Home Designing

Lice i naličje minimalizma
Sam minimalistički stil zapravo se bazira na idejama funkcionalizma kojima su još u 18. stoljeću teoretičari poput Carla Lodolija isticali da arhitektura treba biti u službi funkcije što će kasnije dominirati pokretom pod nazivom moderna. Razdoblje između dva rata samo je po sebi nametnulo potrebu okretanja humanosti i socijalnoj komponenti. No iako su njemački arhitekti prvi sredinom 1920-ih upotrijebili termin Existenzminimum podrazumijevajući time low-cost način života, unutar konteksta dizajna interijera minimalizam se počeo spominjati sredinom 1980-ih. Unatoč svemu navedenom, ovaj stil je vremenom prisvojio obilježja visokog ukusa i epitet bezvremenosti. Balansirajući između jednostavnosti i ekscentričnosti, samo je naoko jednostavan i nezahtjevan.

If living with less is the ultimate pose of the very rich, it can also be difficult to use.

Izostanak uobičajenim distraktora pažnje poput razbacanih jastuka ili pretrpanih polica ne ostavlja mjesta za konstrukcijske nedostatke u prostoru u kojem je dominacija oštrih linija i izloženih površina cilj. Drugim riječima, ponekad stvoriti efekt jednostavnost može doista skupo koštati. Tu je također i pitanje održavanja. Iako nesumnjivo jednostavniji za čišćenje ovakvi prostori definitivno zahtjevaju redovitost u istom, jer je i najmanji trag prljavštine na ovakvim zrcalnim površinama tragično vidljiv.

Modern-white-kitchen-diner-665x886-reIzvor: Home Designing

Prednosti minimalističkih interijera:
Upravo stoga što slobodan od beskonačnih sitnica koje uobičajeno skladištimo po svim raspoloživim kutevima postojano gradeći stresno okružje, ovakav prostor
– lakši je za održavanje
– djeluje privlačnije
– utječe smirujuće

Kako urediti interijer u minimalističkom stilu?
Želite dakle stvoriti otvoren, miran prostor.

Da biste postigli slobodu prostora bilo bi dobro lišiti se nepotrebnih kuteva i odvojenih dijelova prostora. Interijeri su prostrani, naglasak je na cjelovitosti. Efektu pridonosi difuzija prirodnog svijetla sa stropnih, podnih i zidnih površina koji ističu prozračnost. Ukoliko to ipak nije izvedivo, moguće je pribjeći upotrebi na primjer staklenih pregrada ili smisleno postavljanje zrcalnih površina u manjim prostorima.

Mirnoća se postiže tako da se naglašava odsustvo oblika i tekstura i općenito bilo kakvih distraktora pažnje u vidu šarenila, ukrasa ili svakodnevnih sitnica. U prostoru su prisutne čiste geometrijske forme (na primjer četverokuta), do dvije prigušene boje odnosno tona (najčešće bijela, siva ili neka zemljana boja) te prirodni materijali poput pamuka ili lana, dok su građevne konstrukcije često od metala/čelika, stakla, cementa, kamena i drveta (trešnja, kruška).

12-Orange-accent-wall-reIzvor: Home Designing

Pravila za uređenje interijera u minimalističkom stilu:
– elementi u interijeru svedini su na osnove koji podržavaju minimalizam svojom nužnošću i funkcionalnošću
– predmeti su lišeni vaše osobnosti, predstavljaju same sebe
– namještaj je jednostavnih četverokutnih oblika, jednobojan, velikih dimenzija, vizualno odvojen od prostora (najčešće izborom boja ili materijala)
– površine su gole, zrcalne, jasne
– svakodnevne sitnice su van vidokruga, uskladištene na dohvat ruke
– jedan do dva pažljivo birana ukrasa unutar prostorije dostajat će umjesto nama uobičajenih zbirki
– prozori su bez bez tradicionalnih zavjesa, zamijeniti ih mogu eventualno popularne rolo, rimske ili trakaste zavjese
– bijela je klasična minimalistička boja, ali i siva te prigušeni zemljani tonovi su dobrodošli
– sve ima svoje mjesto

Minimalist-Loft-18-850x555-reIzvor: HomeDSGN

Slijedeći ova pravila, stvorit ćete jedan uravnotežen prostor, koji je možda ipak najlakše održati muškarcima ili samcima, što ne znači da je ujedno isključivo vezan za njih. Što se tiče nacionalnih smjerova u dizajnu, uz pojam minimalizam najčešće povezujemo japanske i skandinavske interijere. No, minimalna estetika je zapravo kontinuirani kulturni element u nekom obliku još od petog stoljeća prije Krista, kada je Socrat izjavio da je a well-made dung bucket was better than a poorly made gold shield.

Kako god, ovaj stil definitno je efektivan. Možda najviše zato što je po defoltu u konačnici odraz i životnog stila. Ukoliko niste sigurni što to zapravo znači, zavirite na blog The minimalists.

Nadamo se da ste kroz linkove priloženih fotografija otplovili u suvremene minimalistički uređene interijere i uočili bit 🙂 .

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in boje, inspiracije, praktični savjeti, uređenje. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *