Moj mali sanitarni pinky ili uvertira u “Koliko bi me koštala adaptacija kupaonice?”

Ova adaptacija dobar je primjer mogućeg balansiranja sa financijama, a nama savršena uvertira u nadolazeći blog post u kojem ćemo se baviti temom zašto nije moguće dati crno-bijeli odgovor na upit Koliko bi me koštala adaptacija kupaonice od xx kvadrata?

Kupaonice su kao i kuhinje prostorije u kojima je adaptacija zbog dotrajalosti nužna. Zastarjele vodovodne cijevi ili električne instalacije u zidu mogu dovesti do niza neželjenih problema. Ujedno su prostorije u kojima pozicije priključaka određuju sretan ili nesretan raspored elemenata. I kao treće, obje su prostorije najčešće obložene keramičkim pločicama. Sve nabrojano su razlozi zbog kojih se u adaptaciju kupaonice ili kuhinje upuštamo jednom do maksimalno dva puta u životu. Stoga kada planiramo takvu adaptaciju, planiramo najčešće sve: od zamjene i razmještanja instalacija do nove keramike i elemenata.

Adaptacije ove kupaonice i wc-a dobar je primjer mogućeg balansiranja sa finacijama, odnosno djelomične uštede:

Hoćete li uštedjeti ako odustanete od razmještaja instalacija?

Sama činjenica da se stare instalacije zamijenuju novima u prostoriji obloženoj keramičkim pločicama najčešće znači da će cijeli prostor već u startu biti „ogoljen do kraja“, tako da razmještanje instalacija sa postojećih pozicija i nije neki megalomanski pothvat niti u radnom niti u financijskom smislu, već logično rješenje u svrhu moguće veće praktičnosti prilagođene korisnicima. Ako ne sada, onda kada? Većini ljudi u istom stambenom objektu – sada ili nikada. Dakle, odgovor je Da, uštedjet ćete, ali neznatno. Radije kanalizirajte uštedu negdje drugdje, na primjer u naknadnu kupovinu novih ormarića.

20150527_083320-re 20150527_083324-re
rušenja i demontaže u obje prostorije gužva u hodniku pred kupaonicom 🙂
20150528_082530-re
“ogoljena” kupaonica

Stara kupaonica imala je kadu položenu na zidu pored vrata koju je vlasnica željela zamijeniti tuš kabinom i to na zidu nasuprotnom vratima. To je zahtijevalo premještanje bojlera koji je do tada zauzimao spomenuto mjesto. Premještanje bojlera zahtijevalo je sanaciju dimnjaka da bi se dobila dozvola od dimnjačara za priključenje te instalaciju novog bojlera sa dimovodom. Spomenuti razmještaji su opet nužno popračeni prilagođavanju pozicija električnih istalacija.

20150525_092303-re 20150607_123210-re
stara kupaonica novi bojler na novoj poziciji i nova keramika
20150525_092317-re 20150607_123238-re
stari wc nova viseća školjka i ugradbeni vodokotlić

Moraju li kupaonice nužno biti obložene pločicama?

Ne, iako obično jesu. Zidovi i podovi obloženi keramikom laki su za održavanje u prostorima u kojima je pretežno vlažno ili se kuha što je svakako prednost, ali ne isključiva. Bojani zidovi u kombinaciji s pločicama mogu biti nadasve dražesni, a i svakako financijski primjereniji promjenama – bojanje zidova najjeftinija je varijanta promjene u prostoru. Bilo zbog financijskih bilo estetskih razloga, pločicama je moguće obložiti samo dio tuš kabine i umivaonika – varijanta koja je u ovom slučaju odabrana iz čisto estetskih razloga pa je ostatak kupaonice pripremljen za bojanje.

20150602_100254-re 20150606_074126-re
postavljanje keramike kod tuš kabine priprema za bojanje

Moramo li zamijeniti sve kupaonske elemente?

Kao pravo žensko vrištim da, ali odgovor je Ne, pogotovo ako je stanje pojedinih sasvim zadovoljavajuće – uporabno. Elemente poput kupaonskih ormarića ili perilice rublja uvijek je moguće nakanadno zamijeniti bez dodatnih radova, što sa naknadnim razmještanjem instalacija nipošto nije slučaj. U ovoj kupaonici nabavljen je novi bojler te tuš kabina umjesto kade, dok su umivaonik i kupaonski ormarići ostali stari jer su bili u odličnom stanju.

20150630_135832-re 20150630_135840-re
20150630_135927-re
Kupaonica i wc – novo stanje

Vlasnica je odabrala mat tamne podne i bijele zidne keramičke pločice u obje prostorije. Za bojanje zidova odabrana je nježna roza boja. U kombinaciji sa bijelim elementima i pvc stolarijom, nove prostorije djeluju čisto i nježno. Dodatni ukras koji naglašava svježinu prostorija postignut je zelenim biljkama na prozorima. Pravi mali ženski wellness 🙂 .

Iz navedenog je vidljivo da su odstupanja od uvriježenih troškova prilikom adaptacija ipak moguća. Sitnih, ali ne manje bitnih 😆 Iako u ovom konkretnom slučaju do uštede nije došlo iz financijskih razloga, prilagođavanja raspoloživog budžeta uvijek su moguća. Ako vas zanima što bi sve trebali uzeti u obzir kod planiranja troškova adaptacije kupaonice – stay tuned – jer pripremamo vam detaljno pojašnjenje na temu 🙂

Izvor svih fotografija: DLF

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in adaptacije, adaptacije kupaonica, before & after, radovi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *