Najava: Remek djela Pabla Picassa (I)

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu u ožujku ove godine otvorena je izložba pod nazivom Remek-djela Pabla Picassa. Zagrebački postav vlasništvo je pariškog Musee National Picasso nastalog od autorove ostavštine odnosno uglavnom od Picassove osobne kolekcije te donacija koje je njegova obitelj učinila u različitim prigodama. Pedesetak slika i skulptura te četrdesetak fotografija i dokumenata posloženih kronološki kroz sve njegove umjetničke faze, daju jasan uvid u cijeli slikarev opus, od najranijih djela do onih neposredno pred njegovu smrt, a posebnost izložbe je dio posvećen Picassovoj muzi i ljubavi Hrvatici Dori Maar. Zagrebačka izložba posljednja je u nizu prije konačnog povratka umjetnina u stalni pariški postav, nakon višegodišnje svjetske turneje zbog renoviranja Muzeja, koji je do sada posjetilo oko 12 milijuna posjetitelja. Radi se ujedno o najskupljoj izložbi ikad postavljenoj u Klovićevim dvorima, a koja će biti otvorena do srpnja 2013. godine.

 Picasso - The Blue Room (The Tub), 1901.

Picasso – The Blue Room (The Tub), 1901., preuzeto sa: The Arts Desk

Ako vas ovime nismo zainteresirali da je posjetite, nadamo se da ćemo to učiniti ovime:

Aktualna tematika, ponukala nas je da ovog najpoznatijeg umjetnika 20. stoljeća iskoristimo kao inspiraciju u uređenju interijera.

Obići ćemo izložbu da se in situ prisjetimo veličine njegove popularnosti i izgubimo u raznolikosti njegovih djela, odabrat ćemo jedno njegovo djelo  i iskoristit ga kao smjernice u uređenju. Ne, nećemo napraviti repliku poput gore predočene slike u sobi niti objesiti istu na zid. Jer sam je Picasso rekao: „Bad artists copy. Good artists steal. ”. Dakle ukrast ćemo njegove ideje iz jednog od njegovih djela.

Sagledat ćemo:

– kompoziciju, kombinaciju boja i uzoraka te linija i oblika

– povijest djela i rasploloženje koje stvara, kao i

– život slavnog umjetnika i fazu u kojoj je nastalo dotično djelo

Na osnovu toga ćemo:

– sastavit pisani i slikovni popis elemenata na kojima bismo bazirali uređenje

– potražit ćemo i predočiti vam postojeće u sličnom duhu inspirirane interijere

– pokazat ćemo vam kako je nas njegovo djelo inspiriralo u uređenju

 

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in inspiracije, uređenje and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *