Pariški dom na Rue Vignon

Izvor: Dwell

Kada je arhitekt Michael Herman otkrio ovaj pariški dvoetažni prostor smješten na šestom i sedmom katu, on se sastojao jedino od niza služanjskih odaja nezgodno smještenih pod krovom i međusobno povezanih samo hodnikom sa stubištem.

Taj prostor, gotovo netaknut od 1790. kada je sagrađen, poslužio mu je kao svojevrsni eksperiment inspiriran Le Corbusierovim balansiranjem između krutog high-techa i minimalističkog modernizma sa razigranim i ekstravagantnim nadrealizmom.

Gradeći ideje na temelju starih crno bijelih fotografija ne više postojećeg penthausa ekscentričnog bogataša Charles de Beisteguia kojeg je dizajnirao upravo Le Corbusier, ovaj arhitekt je stvorio interijer u kojem se međusobno isprepliću interijer i eksterijer, gornja i donja etaža, prošlost i sadašnjost.

rue-vignon-dining-room-horizontal

rue-vignon-full-interior-view

rue-vignon-upstairs-glass-floor

Adaptacija je uključivala upečatljive promjene poput rušenja postojećih pregrada i kreiranja većih, naizgled viših prostorija te povezivanja gornjeg i donjeg kata staklenim podom uz pomoć čelične konstrukcije na dijelu prostora iznad dnevnog boravka i blagovaonice. Taj dio interijera naslanja se maleno unutrašnje dvorište koje se proteže visinom obje etaže čime je omogućen ulaz dnevnog svijetla gotovo u potpunosti i na donju etažu.

Budući da dnevni boravak gleda samo na unutrašnje dvorište, vlasnik je implementirao par varijanti kompjuteriziranih zrcala koja odražavaju panoramu Pariza kao da je gledana kroz prozor kojeg nema, poput onog spojenog na digitalnu kameru na krovu.

Svaki detalj cijelog ovog prostora pažljivo je razmatran i isplaniran: drvene grede provlače se kroz obje etaže prizivajući autentičnost, originalne heksagonalne pločice sa proboja na gornju etažu poslužile su za nadopunjavanje nedostajućih na podu donje etaže, metalni spojevi koje je zahtjevala tadašnja drvena konstrukcija otkriveni su tek tijekom adaptacije i ostavljeni u izvornoj formi baš kao i dijelovi drvene kontrukcije i starih zidova nadopunjenih novim bijelim gips kartonskim pregradama, maleno dvorište proteže se od donje etaže do krova te zajedno sa svojim vertikalnim vrtom, baroknim stolom i stolicama te kaminom čini fokus cijelog prostora, a moderan namještaj s potpisom miješa se sa vlasnikovim dizajnerskim elementima.

rue-vignon-outdoor-patio

rue-vignon-table-area-by-window

rue-vignon-stairs

Izvor fotografija: Dwell

Posve neuobičajen i savršeno moderan prostor koji želite gledati makar na fotografijama 🙂 .

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in interijeri, stambeni prostori. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *