Planiranje adaptacije

Dakle, zaključili smo ovdje da morate promijeniti kadu u kupaonici čime automatski mijenjate keramičke pločice pa je praktičnije odmah promijeniti i stare instalacije. Kad već demolirate cijelu kupaonicu baš biste mogli i kuhinju napokon priljepiti na kupaonski zid s druge strane, a sadašnje kuhinjske prostore pretvoriti u dječju sobu. Drugim rječima odlučili ste se za adaptaciju 🙂 . Odlično, polijećemo:

Što sve prethodi samoj adaptaciji prostora?

Prvo, konkretizirajte želje na kojima će se temeljiti budući projekt i troškovnik:

Snimiti postojeće stanje objekta i uskladiti ga sa vašim trenutnim željama odnosno potrebama i eventualnim budućim zahvatima baza je svake dobro isplanirane adaptacije. Razradom svih ovih segmenata možete utjecati na to da na najmanju moguću mjeru svedete nepredvidive situacije koje ćete morati ispravljati u hodu, a koje će značiti dodatnu financijsku i vremensku potrošnju. Ovaj dio prepustite stručnim osobama poput arhitekta koji će, imajući sve navedeno u vidu, izraditi projekt i sastaviti troškovnik.

Mala napomena: troškovnik vam može izraditi i sam izvođač radova za potrebe ponude, no tom sučaju nećete imati usporedivost jer će ga svaki ponuđač izraditi na temelju vlastitog odabira opsega radova, materijala, opreme i ostalih elemenata koje su sastavni dio troškovnika.

Drugo, definirajte prioritete s obzirom na količinu raspoloživih financija:

U ovom trenutku očekivano raspolažete sa određenom količinom financijskih sredstava potrebnih za adaptaciju. S obzirom na već navedenu opsežnost radova koje obuhvaća adaptacija, postoji mogućnost da raspoloživa financijska sredstva neće u potpunosti pokriti radove iz troškovnika. Stoga je nužno odrediti prioritete, odnosno posložiti troškove prema važnosti. Na taj način će biti jednostavnije odlučiti koji su to pojedini troškovi koje prema potrebi možemo odgoditi, odnosno procjeniti koji su radovi nužni da bi prostor doveli u trenutno zadovoljavajuće stanje uz minimalne troškove i zahvate prilikom budućih zaostalih radova. Na primjer, zamjena instalacija uvijek bi trebala imati prednost pred recimo novim ormarom izrađenim po mjeri, koji će kad tad ipak doći na red bez popratnih intervencija u prostoru. Ovaj dio je u potpunosti na vama, iako će vam savjetima rado uskočiti i vaš arhitekt.

Treće, prije odabira izvođača trebali bi ste angažirati i nadornog inžinjera, koji će se brinuti da radovi teku po planu (projektu i troškovniku) te u predviđenim vremenskim rokovima.

Četvrto, odaberite svog izvođača radova:

Adaptacija je dakle niz međusobno povezanih radova koje izvode specijalizirani majstori svoje struke, od planiranja do izvedbe i montaže. Adaptaciji možete pristupiti angažiranjem pojedinih majstora za pojedine radove ili angažiranjem jednog izvođača radova koji će u tom slučaju koordinaciju svih radova kroz dogovorene vremenske rokove preuzeti na sebe. Angažiranjem pojedinačnih specijaliziranih majstora imate mogućnost pokušati dobiti sve vrhunske profesionalce, no u slučaju eventualnih problema u nekom segmentu najvjerojatnije i lančanu reakciju prebacivanja odgovornosti. Angažiranjem jednog izvođača, skinut ćete sa svojih leđa svu brigu oko radova na adaptaciji i vjerojatno smanjiti troškove i vrijeme potrebno za adaptaciju, a najveći će izazov biti odabrati onog pravog.

Peto, sklopite ugovor u kojem su definirani radovi, njihova cijena, rokovi, garancija kvalitete za određen rok uporabe te način obračuna i isplata.

Mala napomena: Sve do sada nabrojane stručnjake pažljivo odaberite, na temelju više ponuda, najbolje po stručnoj (!) preporuci ili osobnom iskustvu odnosno uvidu. I nemojte podcjenjivati svoj instinkt.

Adaptacije

Preuzeto sa: Pat a Mat

Šesto, dobro došli u adaptaciju:

Sada je vrijeme kada su najveće odluke iza vas i kada se možete u tom smislu opustiti. Ne potpuno, nemojte se zavaravati – dugotrajan proces poput adaptacije očekivano uključuje i dobre i loše dane, kako kod vas tako i kod svih ostalih. To je normalno. Prepustite svakome svoje posao, produktivno surađujte sa izvođačem (izvođačima) kod rješavanja tekućih pitanja i veselite se željenim rezultatima. A oni će biti upravo savršeni i točka 🙂 . No, o adaptaciji u tijeku ćemo još piskarati.

Na kraju, predlažemo vam da pogledate i osvrt na statističke rezultate istraživanja tržišta adaptacija iz 2008. koje je provela tvrtka Centar nekretnina. Da znamo, podatci su prastari, ali kako je trenutno prošlo dvije godine od zadnjeg statističkog popisa RH dok cjelovitih podataka još nema u javnosti, možemo mirne duše reći da – pratimo hrvatski trend zastarjelih statističkih podataka 😉 .

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in adaptacije, radovi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *