Plava boja

U hrvatskom jeziku, ova boja imenuje se kao plava ili modra.

Jeste li znali da su u starom Rimu plavo nosili javni službenici, što je začetak ideje o današnjim plavim policijskim uniformama?

Simbolika

U usporedbi s crvenom, bijelom i crnom plava je tijekom duge povijesti bila boja drugoga reda. Danas je plava omiljena boja više od polovice svjetskoga stanovništva (nap. istraživanja su pokazala da je jednako omiljena i kod ženskog i kod muškog dijela stanovništva). Do preokreta u poimanju plave boje u europskoj kulturi dolazi u 12./13. st. kada se počinje pojavljivati u umjetnosti, odjeći, iluminacijama i grbovima. U kršćanstvu se plava zbog svoje svjetlosti počinje poistovjećivati s nebom i rajem, simbolizirajući božansko. Najvećoj popularizaciji plave boje pridonijela je činjenica da se Djevica Marija ikonografski počinje prikazivati u plavome plaštu ili plavoj odjeći pa plava postaje simbolom čednosti. Zbog asocijacije s nebeskim i božanskim u 12. i 13. st. plava boja počinje zauzimati i važno mjesto u društvenome životu te postaje kraljevskom bojom, bojom elite. Kasnije je plava postala svojevrsna moderna uniforma, plava je boja odijela radnika i uniformi službenika, ali i mornarice, avijacije, policije, poštara i sl. U većini kultura plava je neutralna, smirujuća boja, a od 17. st. počinje se doživljavati kao najhladnija od svih boja iako je danas neke kulture smatraju toplom. Zbog povezanosti s vodom asocira na duhovni život, dušu, čistoću, dubinu, beskraj, put u beskonačnost, pa je i boja sanjarenja i snova. Politički gledano plava je boja mira (zastave međunarodnih institucija kao što su UN, EU su plave boje; pripadnici UNPROFOR-a nazivaju se plave kacige Blauhelme caschi blu), a simbolizira povezanost, suglasnost i dogovor (Opašić, Spicijarić; Fluminensia, 2010.).

 

Jeste li znali da komarce privlači plava boja dvostruko više nego bilo koja druga boja?

 

Značenje

Plava je boja koja predstavlja nebo i ocean, dakle stalno je prisutna prirodna boja.

Pozitivne asocijacije vezane uz plavu su: inteligencija, komunikacija, povjerenje, učinkovitost, vedrina, pouzdanost, logičnost, smirenost, beskonačnost, uzvišenost, kreativnost, koncentracija, produhovljenost, nepokolebljivost. Plava je jedna od rijetkih boja koja nudi malo negativnih asocijacija: hladnoću, rezerviranost, nedostatak emocija, neljubaznost. Psihologija boja kaže da veća količina plave boje može dovesti do depresije.

Plava boja fizički utječe na organizam opuštajući ga, usporava metabolizam, otkucaje srca i disanje te snižava krvni tlak. Terapija plavom bojom budi optimizam, potiče intelekt, koncentraciju i introvertnost.

Jeste li znali da je plava boja najrjeđe zastupljena boja hrane?

Interijeri

Plavu boju možemo slobodno nazvati „sigurnom“ bojom za opremanje interijera, s obzirom na trenutnu modu jer je barem neka „plava uvijek in“, kao i zbog njenih psiho-fizičkih učinaka koji su pretežno pozitivni.

Njene karakteristike kojima potiče smirenost (nebo) kao i osvježavajući efekt (ocean) čine je idealnom bojom za spavaće sobe te kupaonice, kao i južne prostorije općenito. U kuhinjama je možemo nazvati poželjnom samo ukoliko želite smanjiti apetit. Zbog svojih učinaka vrlo je česta i u poslovnim prostorima jer potiče organiziranost, kreativnost, formalnost. S obzirom da se plava boja lako i lijepo kombinira sa mnogim drugim bojama, gotovo je idealna za dječje sobe jer u kombinaciji sa toplim bojama dat će svježinu i potrebnu živahnu energiju (sjetite se kombinacija boja omiljenih superjunaka), a jednako su pogodne u vremenskom kontinuumu gdje ih možete jednostavno prilagođavati kombinacijama uslijed odrastanja.

Najčešća upotreba plave boje je u monkromatskoj shemi plave boje u različitim tonovima koje stvaraju balans.

Tamnim tonovima postići ćete plemenitost, dramatiku i autoritet koji odgovaraju klasičnom uređenju interijera. Srednji tonovi plave pogodni su za moderne, hi-tech interijere i mladenačko živahno okružje, a svijetli tonovi za blaga okružja malih prostora jer daju dojam prostranosti.

Tips:

– usklađuje se s mnogim bojama, ali budite oprezni uz sivu i crnu jer ćete potpuno zatvoriti prostor

– izbjegavajte naglašene i žarke kombinacije s drugim bojama jer bi mogle djelovati umarajuće

– plave pozadine zahtjevaju puno detalja koji će im dati potrebnu toplinu

– pažljivo odaberite ton ovisno o izvorima svjetlosti jer je plava u tom smislu vrlo promjenjiva

– plava je raskošna boja pa je ne štedite, upotrijebite je sjajnu umjesto mat

Jeste li znali da sve plavooke osobe potječu od jednog zajedničkog pretka i da su rezultat genetske mutacije koja se dogodila prije 6 000 do 10 000 godina, do kada su svi ljudi imali smeđu boju očiju?

Točka na “P”

“Somewhere over the rainbow, skies are blue, and the dreams that you dare to dream really do come true.”, Lyman Frank Baum.

Možda će vas zanimati i: Koje je boje plavo?

 

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in boje, uređenje and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *