Pazi: Oštar pas .. na putu! Ili kako zaštiti svoj dom od provala?

Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova, provale i krađe u domove najčešća su kaznena djela. Također, prema njihovim statističkim podatcima za 2012. godinu, porast u odnosu na 2011. godinu bilježile su upravo provale u kuće ili stanove, koje su ujedno natježe rješive.Trend u 2013. nije ništa drugačiji.

 

Priližava se ljeto i najčešće vrijeme korištenja godišnjih odmora – no bez obzira odlazite li na dan, tjedan, mjesec ili više, ili pak uopće ne odlazite – postoji nekoliko koraka koje biste mogli i trebali poduzeti da bi zaštitili u najvećoj mogućoj mjeri svoje domove od provala i krađa.

 Kako zaštititi svoj dom od provala

Preuzeto sa: Livingetc, Housetohome

 

Naime, nije potrebno puno niti dugo da netko provali u vaš dom. Ali postoje određeni obrasci ponašanja i kod samih provalnika i iz njih slijede ovih deset savjeta:

 

Uključite alarm. Imate li instaliran alarmni sustav, koristite ga. Pravo je čudo koliko osoba ima instaliran alarmni sustav i ne upotrebljava ga. Steknite ovu dobru naviku i redovito uključujte alarm, čak i kad se zaputite samo po kiselo vrhnje u dućan. Ako nemate alarm, razmislite o tome da ga nabavite.

 

Ometajte. Provalnici najčešće biraju „lake ulaze“. Možda i zvuči pomalo glupo, ali čak i zatvorena vrtna vrata odnosno ograda oko dvorišta, jedan je moment više na koji moraju misliti. Dobra je solucija i postaviti na ulaz svjetlosne senzore.

 

Obnovite. Ulazna vrata su najčešće mjesto ulaska i samog provalnika. Povećanje razine tehnologije i proizvodnje omogućuju vam da i mehaničkim rješenjima (tipa sigurnosne cilindrične brave) onemogućite provalu, jer iako su i provalnički alati napredovali, kvalitetni cilindri značajno produljuju vrijeme potrebno za provalu, kao i dodatne brave odnosno zasuni, zbog čega se provalnici kod takvih domova rijeđe odlučuju za provalu.

 

Ostavite dojam prisutnosti. Treba li ovo objašnjavati? Postoji nekoliko trikova kojima možete spriječiti dojam duže odsutnosti:

 

Svijetla. Ne želite ostaviti svijetlo u kuhinji da gori cijelo vrijeme dok vas nema, niti zbog raspitanja električne energije (osim ako je možda ne dobivate iz obnovljivih izvora) niti zbog financijskog zaleđa. Investirajte u timere koje možete programirati da se pale i gase u različitim intervalima. Ovo se odnosi jednako na rasvjetna tijela kao i na elektroničke uređaje poput radija ili televizije. Određena razina buke iz unutrašnjosti uvijek je dobrodošla.

 

Telefon. Telefon koji uporno zvoni jasan je znak da vas nema. Stišajte ga. Preusmjerite pozive na mobilni telefon. I nipošto nemojte na telefonskoj sekretarici ostaviti poruku da ste na godišnjem odmoru ili poslovnom putovanju.

 

Pošta. Otkažite ili pauzirajte redovitu poštu. Ili zamolite susjeda i prijatelja da vam redovito prazni poštanski sandučić. Ne biste vjerovali koliko se „papirnatih spamova“ može sakupiti u svega par dana.

 

Rolete. Spuštene rolete mogu se protumačiti na razne načine, ali spuštene rolete danima samo na jedan. Nemojte ih spustiti do kraja, pogotovo ako su vam prozori na katu. Ukoliko ipak nisu, razmislite o rešetkama na prozorima.

 

Veš. Odaberite nekoliko starih majica i čarapa (koje sve ženske osobe čuvaju zbog samo njima znanih razloga i nakon što su povučene iz uporabe) i objesite ih neka lepršaju na povjetarcu.

 

Okoliš. Uredan i održavan okoliš neće odati da vas nema. Nemojte otkazati usluge održavanja ukoliko ih imate. Vrtlarenje je meditacijska satisfakcija u ovoj histeričnoj današnjici, pa je vjerojatnije da sami obavljate većinu tih djelatnosti. U tom slučaju, angažirajte nekoga da vam pokosi travu, počisti snijeg sa prilaza i pokupi vjetrom nanešeno smeće s vremena na vrijeme.

 

Kućni ljubimci. I sve druge životinjske i biljne više ili manje omiljene vrste u vašem domu. Ukoliko imate kućnog ljubimca poveste ćete ga sa sobom ili ostaviti rodbini, prijateljima odnosno u za to specijaliziranim ustanovama. Umjesto toga, angažirajte nekoga da ih povremeno obiđe i opskrbi. Osim što ni jedna od sve tri uključene strane (vi, privremeni skrbnik, ljubimac) neće doživjeti traume, imat ćete osobu koja će vam obilaziti i zračiti dom. Angažirati nekoga doduše možete i ukoliko nemate kućne ljubimce, iz istog razloga.

 

Dobre navike. Postoji također nekoliko dobrih navika koje možete usvojiti da biste učinili vašu imovinu sigurnijom.

 

Garaža. Nije spremište za sezonske predmete i odjeću, već za motorna i ina vozila. Ne biste vjerovali koliko osoba u garaži čuva trenutno suvišne stvari, dok automobil parkira na prilazu ili u dvorištu. Osim što su i razna prijevozna sredstva izuzetno često sam cilj, dugotrajnije odsustvo istog bit će provalnicima znak da vas nema nigdje u blizini.

 

Ne pomažite im. Nemojte ostavljati ljestve ili slične lako upotrebljive predmete kojima ćete im olakšati ulaz u vaš dom i na druge načine osim onog najuobičajenijeg – ulaznih vrata.

 

Daleko od pogleda. Ne želite da provalnici vide skupocjene uređaje, umjetnine i ostale vrijednosti sa prozora. Sklonite ih ukoliko odlazite na duže vrijeme.

 

Napravite evidencijsku listu. Provalnici najčešće biraju male i skupe premete koje mogu lako iznjeti, poput digitalnih kamera, iPoda, iPhone-a, GPS-a i slično. Popišite i poslikajte sve svoje vrijednosti prije nego odlazite. To uključuje modele i serijske brojeve. Istina je da su koeficijenti rješavanja ovakvih vrsta kriminaliteta mali, ali ovo je korak više ka otkrivanju eventualnog provalnika.

 

Narodne mudrosti. Ključ ispod otirača ili u tegli, novac u čarapi te nakit ispod jastuka prvo su mjesto gdje će ih drugi tražiti. Karikiramo naravno, ali ono što ostavljate, ne ostavljajte nasred puta.

 

Susjedi. Budite dobar susjed. I imat ćete dobre susjede. Baš poput preventivne akcije Policijske uprave zagrebačke pod nazivom „Dobar susjed – siguran stan“. Ideja se temelji na međusobnom poznavanju susjeda i interveniranju u ime drugih.

 

Suzdržite se. Dijeljenja fotografija i objava na kojima će vam svi zavidjeti putem društvenih mreža tipa Facebook, Twitter i slično. Prvo je što će vam iPhone ili fotografski aparat ukrasti dok se brčkate u moru. Drugo je što zapravo time objavljujete da je „nebo je žuto, sunce je blu .. a vaš dom prazan“.

 

Road quick pick. Prije samog odlaska, napravite još jednu brzinsku provjeru. Jesu li sva vrata zaključana, uključujući i ona sporedna ukoliko ih imate (trijem, balkon, podrum, garaža). Jesu li prozori zatvoreni. Provjerite barterije na detektorima dima i isključite sve nebitne uređaje uključujuči tostere, video uređaje, satne alarme i slično. Udar groma, kao i zamrznute cijevi jer ste u potpunosti isključili grijanje mogu napraviti nepopravljivu štetu.

 

Djelujte ispravno. Uza sve potrebne mjere i poduzete korake, ukoliko vam se ipak dogodi da po povratku ustanovite da ste žrtva provale, postupite kako nas policija savjetuje: odmah nazovite policiju i nemojte ništa dirati da biste sačuvali materijalne dokaze.

 

I uživajte u svom malom bijegu od svakodnevnice 🙂 .

 

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in praktični savjeti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *