Slaganje boja

Priznajte, koliko su vas puta pitali koja vam je najdraža boja – barem nekoliko tisuća puta do sada (a tek vam je 27 godina i što se vas i nas tiče, toliko ćemo imati do daljnjega 😉 ). No, činjenica je da bez obzira na najdražu boju, nikad se nećemo okružiti isključivo njome. Isto je tako i kod uređenja interijera – zamislite prostor u kojem je sve u jednoj boji, uključujući i vas koji ste u njega ušetali u odjeći iste boje. Vidite? Ne, naravno. Čista crna rupa, da se tako izrazimo.

Dakle, vrijeme je da se pozabavimo slaganjem boja. Slaganje boja jedan je od najvažnijih elemenata teorije boja i uređenja uporabom boja, za kojim ćemo uvijek prvo posegnuti kod planiranja adaptacije prostora.

Osnovno slaganje boja polazi od kruga boja – odnosno spektra boja spojenih u krug, čega smo se već dotakli ovdje. Najčešća verzija kruga boja je ona sa 12 boja. U tom modelu razlikujemo primarne boje (crvena, žuta i plava) koje se ne mogu dobiti miješanjem drugih boja, sekundarne (zelena, narančasta i ljubičasta) koje se dobivaju međusobnim miješanjem primarnih boja, i tercijarne koje se dobivaju miješanjem primarnih i sekundarnih boja.

Krug boja 

Pojašnjenje kruga boja kao i podjelu boja na tople i hladne boje prikazanu na jednostavan i zabavan način možete pogledati u ovoj animaciji.

E, sad kad smo riješili krug boja idemo na njihovo slaganje.

Adaptirate prostor. Jedna, dvije, pet? Koliko boja koristiti u istom prostoru? Nema pravog i krivog odgovora. U pravilu vrijedi da je previše uvijek lošiji izbor nego premalo. Najčešće se, s druge strane, kombiniraju tri boje.

Osim izbora boja važan je i omjer njihove primjene u adaptaciji interijera. Estetski vrijedi pravilo 60-30-10 koje kaže da jedna boja zauzima 60 % prostora (najlakše ćete percipirati ako ovdje spomenemo bojanje zidova), druga 30 % (na primjer namještaj, police), a treća neka bude u tragovima, odnosno njoj ostaju tek detalji (na primjer skulpture, slike). 

Dva su načina slaganja boja koje možete primjeniti: načelo kontrasta i načelo sklada.

 Analogne boje

 

Analogne boje – nalaze se u nizu, s jedne i s druge strane izabrane boje. Obično se dobro slažu jedna s drugom, daju osjećaj sklada, mirnoće i udobnosti, i ugodne su za oči. Pri korištenju analogne kombinacije boja izaberite jednu koja će biti dominantna, druga neka je podržava, a treću boju koristite za isticanje da ne biste umjesto skladnosti postigli neuredan dojam.

 Komplementarne boje

 

Komplementarne boje – nalaze se dijametralno u krugu. Pritom je značajno da pripazite na nijanse, jer nijansa svake boje ima svoj komplementarni par. Visoki kontrast ovih boja stvara živahan i vedar izgled prostora i stoga ne bi trebale dominirati obje komplementarne boje u istom prostoru.

 Razdvojene komplementarne boje

 

Razdvojene komplementarne boje – čine ih osnovna boja i analogne (susjedne) boje njezine komplementarne boje. Upotreba ove kombinacije stvara kontrast, koji međutim nije tako izražen te je stoga i više skladan nego kod komplementarnih boja. Pri odabiru ove kombinacije, držite se pravila da kut između komplementarne boje i analognih boja bude jednak, a optimalno je 1/12 kruga.

 Trijadne boje  

Trijadne boje – čine je tri boje jednako udaljene jedna od druge na krugu boja. Ako želite ukusno uravnoteženo šarenilo, onda iskoristite ovu kombinaciju. Pogodna je vesele i zabavne prostore, pogotovo dječje jer daje dojam razigranosti. Živost možete ublažiti tako da jednu postavite kao dominantnu, a ostale dvije sporedne.

 Tetraedarne boje  

Tetraedarne boje – čine je četiri boje raspoređene u dva komplementarna para. Kombinacija četiri boje dovoljno je bogata da daje mogućnosti za različite varijante. Najbolje rezultate daje ukoliko je jedna boja dominantna, ali potrebno je obratiti pažnju i na to da postoji ravnoteža između toplih i hladnih boja.

 Kvadratne boje

 

Kvadratne boje – čine je četiri boje ravnomjerno raspoređene po krugu boja. Također, i ova kombinacija djeluje bolje ukoliko koristite jednu boju kao domantnu i pazite na ravnotežu toplih i hladnih boja.

Postoji još mogućnost slaganja monokromatskih, odnosno monoakromatskih boja – čine je jedna boja u svjetlijim i tamnijim nijansama. Ova kombinacija izgleda čisto, harmonično i elegantno te daje osjećaj mira i ugode, ali lako može ispasti prilično monotona. Odabirom ove kombinacije, svijetlije nijanse koristite kao dominantne (na primjer na zidovima i podovima), a tamnije za isticanje. Ako se ovoj dominantnoj kombinaciji pridoda jedna živa boja, moguće je dobiti zanimljiva rješenja. Kartakteristike ove kombinacije primjenjive su i za slaganje neutralnih (crna, bijela, siva) boja.

Odustali ste od adaptacije? Bez panike: za slaganje i izbor boja postoji veći broj on-line programskih rješenja koja mogu biti vrlo korisna. Jedan takav primjer besplatnog programa za automatski izbor boja prema željenoj kombinaciji možete pronaći i downloadati ovdje.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in boje, uređenje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *