Stare ljestve u interijeru: ideje

Nedugo smo se negdje putem dokopali starih odbačenih masivnih jednokrakih ljestava impozatnih dimenzija i garažirali ih uza stražnje pročelje ljetne rezidencije da se krčkaju u olujnom moru krativnih ideja. S obzirom da se navedeni događaj zbio početkom ljeta, u skladu sa tromom mozgovnom aktivnošću tijekom godišnjih odmora na njih smo posve zaboravili ostavivši ih na milost i nemilost vrtnoj flori i fauni sve dok se jučer nismo o njih spotaknuli tražeći izgubljenu pseću lopticu. Ah ta radost ponovnog otkrića! I evo nas sad u misiji detaljne analize buduće svrhe novog starog blaga. Jer ljestve nikako ne bi smjele ostati samo ljestve ako se zanimate za ideje u uređenju doma, kao što odbačene ljestve nikako ne bi smjele ostati odbačene ako imalo vjerujete u svoju kreativnost. Dakle, na opću radost svih onih koji poput nas pune svaki slobodan kutak predmetima budućih diy projekata i na opći užas svih onih koji bi radije platili vintage izgled novih stvari, vrijeme je da se zabavimno mogućnošću uporabe starih ljestava u uređenju interijera 🙂 .

No prvo, the ljestve:
Kao što ste već pročitali, radi se o jednokrakim masivnim ljestvama visine 3,50 metara i širine 0,50 metara sa zavidno debelim pravokutnim krakovima i prečkama. Ljestve su s obzirom na kvalitetno drvo u dobrom, očuvanom i stabilnom stanju s tek ponegdje dražesnim oštećenjem i prošarane izblijedjeljim nijansama nastalim vremenom i uporabom.

IMG_1665-re IMG_1672-re

Izvor: DLF

Istina je da bismo možda radije udomili klasične dvokrake soboslikarske ljestve no čini se da su iste kod nas doma namjenjene uporabi sve dok se ne pretvore u prah i sjedine sa zemljom pa će i ovakav slučajni ulov ostati zapisan u analima ako po ničemu drugome onda po tome da u postolara nikad u kući dobre cipele 😉 .

Uglavnom. Saniranje oštećenja na drvetu tipa rupa od starih čavala i vijaka, brušenje dijelova gdje postoji opasnost od špranja, eventualno učvršćivanje pojedinih poprečnih letvica te samo farbanje i lakiranje ljestava ovisit će o ukusu pojedinca, okolnom interijeru i budućoj namjeni.

S obzirom da naš interijer nije u duhu recimo zagorskih kleti gdje bi se ovakve ljestve kao od majke rođene najjednostavnije kao ukras pričvrstile na zid, niti im želimo takvu običnu namjenu, red je da nanižemo nekoliko raznolikih ideja.

Pa krenimo..

  • Često efektan ukras u interijeru su ljestve pod kutom prislonjene uza zid na kojima su potom više dekorativnom nego upotrebnom vrijednošću ovješene kuhinjske krpe, kupaonski ručnici, grančice ili nešto treće:
naslonjene-1-re naslonjene-2-re
Izvor: Alex`s Closet Izvor: Trendenser

Zahvalni akcent u nepretrpanom prostoru u kojem će moći doći do izražaja i posve neprimjeren fancy detalj u skučenom kućanstvu sa dva velika psa, mnoštvom brzih i nepromišljenih pokreta i ustaljenim običajem prolaska kroz stvari umjesto oko njih.

  • Sljedeća internetska ideja vodi nas do samostojećih polica gdje same prečke ukoliko su dovoljno široke mogu imati tu svrhu ili se pak dvokrake ljestve koriste kao nosač za police (naoko) istog ili posve različitog materijala od kojih bi možda najefektnije moglo biti staklo:
samostojece-1-re samostojeće-2-re
Izvor: Dreamy Whites Izvor: Less Than Perfect Life of Bliss

Sve tri varijante imaju svoju neosporivu draž i da kojim slučajem imamo mjesta, ili dvokrake ljestve, izbor ne bi bio nimalo lak.

  • Jednokrake ili dvokrake, lijepo mogu izgledati i kao zidne police. Uz malo pažljivije planiranje u vidu dograđivanja prema zidu ili dužih nosača moguće je dobiti i pristojan uporabni prostor čak i za nešto šire i veće od fotografskih rama:
zidne-1-re
Izvor: Mias Interior
zidna-2-re
Izvor: Fresh Mommy blog
  • Police za tegle u šarenom proljetnom vrtu uz svijetlost lampiona neodoljive su, no za to bi trebalo imati vremena i smisla za uzgoj biljaka. A ni vrt umjesto zazidanog balkona ne bi bio naodmet:

vrtne-reIzvor: Flea Market Gardening

  • Jedna zanimljiva varijanta također je objesiti ih na uže ili lanac paralelno sa stropom gdje mogu služiti za odlaganje većih košara, kutija ili kovčezića uz naoko nemarno ovješene razne dodatke tipa kuhinjskog pribora:
stropne-1-re stropne-2-re
Izvor: Wannabe Decorator`s Life Izvor: Unskinny Boppy

Rustikalni glomazni prostori dušu bi dali za ovu realizaciju, no treba imati na umu da je i ovo više rješenje ugodno oku no zdravlju budući da bi učestalo dohvaćanje bilo kojeg detalja na tako postavljene ljestve zahtijevalo dobro odmjeravanje ravnoteže što samih ljestava ukoliko vise pričvršćene kao ljuljačka što udaljenosti od poda ukoliko balansiramo prema visinama stojeći na nekom provizornom produžetku.

  • Minijaturne ljestve mogu poslužiti kao pokrajnji stolić ili komodica:

stolic-reIzvor: Eclectically Vintage

Ovdje smo naveli samo najučestalije načine na koje svoje stare ljestve možete smjestiti u svoj interijer, a za puno puno više ideja zavirite u našu galeriju na Pinterestu.

Sada VAS puštamo da vam mašta radi, a mi ćemo se u nekom skorašnjem postu pozabaviti the ljestvama u NAŠEM interijeru :). Stay tuned!

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in inspiracije, male i velike ideje, praktični savjeti, uređenje and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Stare ljestve u interijeru: ideje

  1. Katica says:

    Jako lijepo. Super ideje. Jako mi se sviđaju drvene ljestve s lampicama i ove koje služe kao police za cvijeće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *