Što su adaptacije?

Što su adaptacije prostora?

Adaptacije podrazumijevaju kompletno preuređenje odnosno obnovu cjelokupnog prostora ili nekog njegovog dijela, poput kupaonice ili kuhinje. One stoga uključuju sve ili većinu radova poput rušenja i demontaža, radova na elektroinstalacijama, vodovodnim instalacijama, instalacijama centralnog grijanja, preko zidarskih, suhomontažnih, keramičarskih, podopolagačkih, stolarskih radova, radova na izradi i montaži pvc stolarije, do završnih soboslikarsko-ličilačkih radova, pa čak i radova na izradi i montaži namještaja.

Adaptacija stambenog prostora

Adaptacija stambenog prostora, izvor: DLF

Kada ćemo se odlučiti za adaptaciju prostora?

Kao i bilo čemu drugome s čim se u životu suočavamo i adaptaciji prostora pristupamo bilo iz želje bilo zbog potrebe. Uobičajeni razlozi adaptacije su starost korištenog objekta, potreba za prenamijenom ili naprosto želja koju smo u mogućnosti realizirati.

Adaptaciji objekta ili nekog njegovog dijela zbog starosti pristupa se najčešće kod nasljeđivanja ili kupnje starog objekta na kojem dugo vremena ili nikad nisu rađeni veći građevinski zahvati. Kada jedna generacija nasljeđuje drugu u nekom prostoru najjednostavniji način kojim prostor možete prilagoditi sebi, a ujedno i osigurati narednu dugotrajnu uporabnost tog prostora je – adaptacijom. Time istovremeno pravovremeno spriječavate moguću štetu zbog dotrajalost, što su ujedno najčešći razlozi adaptacije kupaonica i kuhinja kao frekventnih prostorija dinamičke uporabe. Laički rečeno, zamislite štetu koju puknuće vodovodne cijevi može izazvati u kuhinji ili kupaonici.

Adaptaciji zbog prenamjene pristupa se kada prostor koji koristite ili ćete koristiti ne odgovara više svojoj svrsi. Razlozi se mogu kretati od stavljanja u uporabu starog tavanskog prostora koji je dosad sasvim dobro služio za skladištenje nepotrebnih stvari, preko pretvaranja manjesobnog u višesobni stan radi odrastanja podmlatka, pa do iznajmljivanja stambenog prostora za buduće poslovne svrhe ili slično. Prenamjena je naravno u kombinaciji sa obnovom prostora.

I na kraju, o adaptaciji radi zadovoljenja vlastitih želja ne treba puno pisati. Da se potpisnika ovih redaka pita, svake godine bi selili zid u vlastitom domu, širili ili smanjivali prozorske otvore, ugrađivali razne varijante jacuzzi kade i tuš kade, a za sve to vrijeme radova bili negdje na dovoljno dalekoj egzotičnoj destinaciji 😉 .

Dakle, adaptacija prostora znači opsežne radove i u skladu s tim veće troškove o kojima će još biti riječ. Iako pojedinačnim radovima uvijek možete pristupiti jer ne zahtjevaju toliko organizacije, vremena i troškova kao adaptacija, uvijek je bolje istovremeno planirati sve potrebne zahvate u prostoru jer troškovi jednih „pokrivaju“ druge. Na primjer, kada ste odlučili promjeniti kadu u kupaonici automatski mijenjate i keramičke pločice pa je praktičnije odmah promijeniti i instalacije, odnosno odlučiti se za – adaptaciju 🙂 .

Adaptacija stambenog prostora

Adaptacija stambenog prostora, izvor: DLF

Više fotografija potražite u našoj galeriji radova u tijeku.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in adaptacije, radovi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *