Ukrasni jastuci u interijeru

Ukrasni jastuci su podcijenjeni.

Koliko nam se puta dogodilo da smo krenuli od (proljetne) želje za adaptacijom doma, obazrivo se prizemljili na potrebu za adaptacijom jedne prostorije, a završili na pomnom biranju ukrasnih jastuka? Da, ukrasni jastuci su definitivno podcijenjeni 🙂 .

 sofia-odier-monokromt-skane-10-reIzvor: Etxekodeco

Upravo su ukrasni jastuci vrlo bitan element u uređenju interijera. Ujedno i najjednostavniji način da unesemo dojmljive promjene i potrebnu svježinu u interijer te da ekperimentiramo s bojom uz male troškove.

Par ili hrpa, veliki ili mali, jednobojni ili šareni, istovjetni ili raznoliki, uredno složeni ili razbacani – pitanje je sad.

Kako odabrati jastuke:

Veličina. Manja veličina jastuka najbolje će izgledati na uobičajenim dimenzijama namještaja. Većim jastucima stvorit ćemo više opuštajući, launge dojam. Interesantno rješenje možemo dobiti i kombinacijom par veličina.

Broj. Broj jastuka uglavnom ovisi o atmosferi i stilu koju želimo postići. U pravilu u vizualnoj dekoraciji idealan je neparan broj te se preporuča tri do pet. Prevelikim brojem jastuka s druge strane zakomplicirat ćemo si život i od dnevnog boravka stvoriti neurednu usputnu spavaonicu.

Tkanina je zastupljena bojom, uzorcima i teksturom te materijalom.

Boja. Boja će najbolje doći do izražaja ako naglasimo kontrast prevladavajućoj boji u prostoriji odnosno namještaju na kojem se nalaze, a radi usklađivanja sa ostatkom interijera boju jastuka je dobro vezati uz neki detalj u prostoru. Razlikama u nijansama čak i među samim jastucima stvorit ćemo zanimljiv efekt. 

Uzorci i tekstura. Uzorci kao i reljefne izvedbe pružaju dodatne mogućnosti kojima možemo ostvariti poveznicu sa nekim detaljem u interijeru ili čak stvoriti razlikovni efekt među jastucima iste boje.

Materijal. Kombiniranjem različitih vrsta materijala dobit ćemo dodatnu, dinamičnu dimenziju dekoriranja. Poželjno je  kao i kod boja, da su u kontrastu sa podlogom na kojoj se nalaze.

2_bluebellgray-re DSC_1289-re
 Izvor: Design Sponge  Izvor: Etxekodeco

Kojem se stilu prikloniti:

Tradicionalno. Paran broj simetrično raspoređenih jastuka doprinjet će tradicionalnoj uniformiranosti i skladu. Tradicionalnom stilu također odgovaraju veliki uzorci i raskošne tkanine.

Moderno. Neparan broj jastuka dovoljno velikih da istakne ograničenu paletu boja i uzoraka, vezanost sa nekim detaljem u interijeru i  čvrste tkanine poput pamuka i lana naglasit će moderan stil.

Eklektično. Manji neparan broj, sličnih ali ne istih dimenzija i tekstura ili isti detalj koji se provlači kroz sve jastuke potiče eklektičnu živost i raznolikost. Kod ovog stila trebamo biti oprezni sa količinom kombinacija različitih boja i tekstura, odnosno kombinirati jedino u parovima ili pak bojama istih intenziteta.

1Shara-ree gemma1-ree sofia-odier-monokromt-skane-12-ree
  Izvor: Design Sponge   Izvor: Design Sponge Izvor: Etxekodeco

Koja je vaša kombinacija?

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in praktični savjeti, uređenje. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *