Uređenje doma: Male kuhinje

Kuhinja je obično ona prostorija doma koja bez obzira na kvadraturu nikad nije dovoljno velika. Barem što se tiče našeg uobičajenog načina života gdje (još uvijek) nastojimo pripremati redovite svježe obroke najmanje tri puta dnevno.

Bez obzira planirate li tek uređenje kuhinje ili adaptaciju već postojeće, trebali biste razmišljati o tri parametra: skladištenju, osvjetljenju i kuhinjskim aparatima.

Donosimo vam deset savjeta kako korisno planirati prostorno uređenje kuhinje:

Držite prostor čistim i organiziranim . Male kuhinje pretrpane svime i svačime djelovat će prvenstveno klaustofobično. Radnu plohu radije ostavite praznom odnosno rezervirajte je za zdjelu punu svježeg voća i vazu sa svježim cvijećem. Ukoliko ste ipak od onih koji uporno čuvaju šarene limenke od čajeva i keksa, simpatične retro lončiće, prastare mlince za kavu – ne brinite, niste jedini :). Tko kaže da u visokom lončiću sa plavim cvjetićima ne možemo odložiti pjenjače i hvataljke, da u mlincu za kavu ne mogu stajati gumice ili čepovi za boce, zar ne? Iskoristite ih u praktične svrhe i poslažite na police ili prozorsku dasku.

Razmišljajte okomito. Skladištenje je najčešće najveći problem malih kuhinja. Upotrijebite mogućnost postavljanja ormarića za skladištenje duž zidova do stropa. Zatvaranjem kuhinje na taj način zatvorit ćete i prostor, ali ostavljanjem desetak centimetara pod stropom slobodnim, zadržat ćete izgled namještaja u prostoru. Ukoliko imate viši strop, tim bolje – pojačajte ga dekorativnim tehnikama (bojom, uzorkom, gredama) kako bi minimalizirali spomenuti vertikalizam. Možete se odlučiti i za varijantu otvorenih ormarića u obliku polica ili samih polica, kao i staklenih prednjih ploha gornjih ormarića kojima ćete prostoru dati vizualnu širinu.

Koristite zid za pohranu. Ukoliko imate (pre)malo zatvorenih ormarića, brzo ćete ih popuniti. Postoje stvari koje jednako dobro izgledaju obješene na zidovima ili nad kuhinjskim otokom kao na primjer lonci i tave, dajući prostoru potreban, pomalo rustikalan ugođaj, a uštedjet će vam zaista puno prostora u ormarićima. Ukoliko imate mogućnosti odnosno kuhinju smještenu u potkrovlju, najbolje je rješenje za male kuhinjske prostore ugraditi krovni prozor jer time štedite zidni prostor.

Kuhinjski otoci. Ako imate dovoljno prostora, otoci su idealno višenamjensko rješenje. Mogu služiti kao skladišni prostor, kao radna ploča, kao blagovaonski stol, a u njih se mogu ugraditi i pojedini kuhinjski aparati poput mikrovalne pećnice. Ponekad je najpraktičnije rješenje imati otok na kotačima.

Igre svjetlosti i sjene. Možda nemate mogućnost povećati svoj kuhinjski prostor, ali uvijek imate mogućnost optički ga proširiti. Koristite sjajne plohe (ormarića, zidnih obloga, aparata), ugradite veliki prozor bez pokrova, postavite rasvjetu ispod gornjih skladnišnih ormarića. Koristite svijetle boje u prostoru. Ukoliko imate prozor, nastojte ga ne zatvoriti sa svih strana kuhinjskim ormarićima, radije ga okružite policama i omogućite prirodnoj svjetlosti da uđe u vašu malu kuhinju.

Boja i dizajn. Držite se jednostavne palete boja i dizajna jer mali prostori ne dozvoljavaju drugačije. Naglasite bojom ili teksturom samo pojedini segment, na primjer zidnu kuhinjsku oblogu, ili razbite jednoličnost samo šarenim loncima, vazama s cvijećem. Ponekad potrebnu živost prostoru sasvim zadovoljavajuće može unijeti samo jedan birani detalj, na primjer dizajnerski stolci. Kao i kod malih kupaonica, o čemu smo pisali ovdje, optički će dubinu prostoru dati slaganje podnih pločica dijagonalno.

Istaknite moderno. Ako imate financijsko zaleđe, opremite svoju malu kuhinju visokim komforom i modernom tehnologijom. Današnji sofisticirani koncepti povezuju praktičnost i inovativnost upravo u modernim kuhinjskim rješenjima gdje je sve potrebno na dohvat ruke a istodobno skriveno od pogleda. Moderan izgled zasjenit će nedostatak prostora.

Integrirate prostor za objed u kuhinji. Današnje kuhinje često su dio dnevnog boravka. U tom slučaju prostor za objedovanje postaje granica između kuhinje i boravka. Tada je šank najbolji odabir, pogotovo ako nemate veliku obitelj koja voli zajednički provoditi vrijeme za stolom. Postoje i brojna druga praktična rješenja, kao stol koji se izvlači iz kuhinjskog otoka, stol na razvlačenje i stol pričvršćen na zid koji se diže i spušta prema potrebi.

Uglovi i kosi stropovi. Iskoristite specifičnosti prostora u potpunosti. Skriveni ili otvoreni pretinci, već prema svačijem ukusu, pružaju raznovrsne mogućnosti iskoristivosti koji ne treba zanemarivati, a sastavni su dio izrade kuhinja po mjeri, koje su često jedino rješenje u malim prostorima.

U svom stilu. Sva ova nabrojena moguća rješenja i savjeti lako vas mogu odvesti u jednoličnost. Poigrajte se u svom stilu. Upotrijebite različitu završnu obradu držeći se istog dizajna kod kuhinjskih elemenata. Dodajte akcente u omiljenoj jarkoj boji ili uzorku na pojedinim plohama. Istaknite jedan jedini vrišteći dizajnerski element u prostoru. Mogućnosti ima puno. Odaberite svoju.

 Mala kuhinja može biti funkcionalna i estetski privlačna

Mala kuhinja može biti funkcionalna i estetski privlačna, preuzeto sa: Houzz

Ispirirajte se primjerima uređenja malih kuhinja na stranicama Homedit.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in kuhinje i blagovaonice, praktični savjeti, zakoračite u ... Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *