Uređenje doma: Male kupaonice

“Koliko kvadrata svog doma imate?“ prilično je uobičajeno i sasvim besmisleno pitanje, zar ne? Ti kvadrati mogu biti dobro ili loše raspoređeni kao i organizirani prilikom prostornog uređenja. U trendu današnjeg stila života kada jurimo ruku pod ruku sa/za poslom, dom možda je a možda i nije središte našeg životnog zbivanja. Pa ipak, ono malo nužnog prostora sa specifičnom namjenom nije na odmet urediti funkcionalno. „Koliko kvadrata ima vaša kupaonica“, već je smislenije pitanje. To je najčešće ona prostorija koja ima samo malo više kvadrata od na primjer hodnika. Dok drugi služi da bismo kroz njega prošli do odredišta, pritom odbacujući suvišne stvari iz ruku i sa sebe, kupaonica služi puno važnijoj najmjeni i u raznovrsne svrhe poredane različito na svačijoj listi prioriteta. Kvadratura kupaonice nije jedina stavka za postizanje i dostizanje spomenutih namjena, ali svakako nije zanemariva.

No što zapravo znači mala kupaonica?

Ukoliko imate starije domove onda su vam kupaonice više i duže, i male. Ukoliko imate novije domove u popularnim stambenim kućama, onda su vam kupaonice niže i kvadratične, i male. Prve uz wc školjku i umivaonik imaju kadu. Druge tuš kabinu.

Ukoliko imate prostranu kupaonicu sa kadom na nogarima, rustikalnim posrebrenim ogledalom, stolićem za šminkanje, onda ne čitate ovaj post 😉

Još ste tu? Dakle, u kupaonici nemate dovoljno mjesta.

Donosimo vam deset savjeta kako u uređenju doma postići funkcionalno prostorno uređenje malih kupaonica. Bez obzira da li tek planirate urediti svoju malu kupaonicu ili adaptirati staru:

Vrata. Nastojte izbjeći otvaranje kupaonskih vrata prema unutra. Možete razmisliti o kliznim vratima ugrađenim u zid te time uštedjeti i do 25% prostora.

U nizu. Radi novčane uštede, ali i znatne uštede prostora smjestite kupaonske lemente u nizu duž jednog zida. Tuš kabinu ili kadu postavite na kraj radi očuvanja prostora.

Police i držaći. Dok veće kupaonice imaju veliki smještajni prostor obično ispod ploče umivaonika, u manjoj prostoriji razmislite o upotrebi malog umivaonika i policama i držaćima na zidovima.

Ventilacija. Mali prostori ne znače i manje problema sa vlagom i gljivicama. U nedostatku prozora pobrinite se za kvalitetno rješenje protiv vlage.

Boje. Svijetle i prirodne boje otvorit će prostor čineći ga prozračnim i većim . Tamne boje koristite samo kao akcent u prostoru.

Prozori. Prozori služe u svrhu ventilacije i omogućuju prirodno osvjetljenje, ali također pridonose dojmu veličine prostora. Međutim, postavljanje prozora u malim kupaonicama ograničeno je položajem tuš kabine i kade.

Ormarići. Mada je ručnike i spremnike za rublje praktično imati blizu, najbolje bi bilo da ih smjetite van kupaonske prostorije.

Dekorirajte s malim. Koristite male uzorke odnosno općenito male dekorativne elemente da biste održali „open space“ izgled i izbjegli osjećaj prenatrpanosti.

Pločice. Kakvu god vrstu keramičkih pločica odabrali, razmislite o tome da ih postavite dijagonalno na podu. Takav način njihovog slaganja daje dojam dubine i širine vašem malom prostoru.

Prilagodite opremu kupaonice veličini prostora. Ne moraju sve kupaonice imati kade i tuš kabine da bi bile korisne. Ukoliko mislite da se ne možete odreći ni jednog ni drugog, upotrijebite kombinaciju.

Mala kupaonica

Mala kupaonica može biti funkcionalno i estetski uređena, preuzeto sa: Freshome

Na kraju, vjerojatno se pitate kako netko može urediti svoju malu kupaonicu na funkcionalan način, a bez kompromisa u estetici. Inspirirajte se primjerima uređenja malih kupaonica na stranicama Freshoma.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in kupaonice i wc-i, praktični savjeti, zakoračite u ... Bookmark the permalink.

One Response to Uređenje doma: Male kupaonice

  1. Kat says:

    Ma meni su male kupaonice najljepse, I korisne I funkcionalne, kao I kupaonske proizvodi generalno. Ovi savjeti su mi tako dobro dosli, puno pomogli kada sam skoro svoju kupaonu renovirala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *