Usput budi rečeno, adaptacija starog ili kupnja novog objekta?

Iskreno? Mi to sigurno ne znamo 🙂 . Točnije, da li će vam u konačnici odgovarati više adaptacija starog ili kupnja novog objekta znate samo vi i nitko drugi. Međutim ono što znamo, možemo i hoćemo je usporediti osnovne karakteristike starogradnje i novogradnje kao i uobičajene popratne elemente te vam na taj način eventualno olakšati donošenje odluke po ovom pitanju.

Staro ili novo, a ovdje prvenstveno govorimo o stambenom prostoru, dilema je s kojom se barem jedanput suočavamo svi mi kojima je bitno kako i gdje živimo. I nije uopće zanemariva, budući da na odluku ne utječu samo karakteristike građevinskog objekta i financijska struktura već i niz drugih osobnih pitanja.

Kad spominjemo karakteristiku građevinskog objekta, govorimo u stvari o njegovoj kvaliteti i funkcionalnosti:

Novogradnje se već i u rasporedu i veličini prostorija razlikuju od rasporeda u starogradnjama, odnosno prilagođene su modernom načinu života. To uglavnom znači da su dnevni boravci najčešće spojeni sa kuhinjom u kojima su mjesta za objedovanje predviđena u smislu povećeg šanka ili omanjeg stola, tuš kabine su veličinom najveća oprema u skučenim kupaonicama, o zasebnom toaletu nema govora, a spavaće sobe su male i bez balkona. Govorimo naravno o prosječnim veličinama stanova od nekih 60tak kvadrata. Drugim riječima, dom prestaje biti središte života u kojem ćemo provoditi duge ugodne sate opuštanja ili zabave.

Materijali i tehnologija su vremenom napredovali, pa je za očekivati da su novogradnje kvalitetnije građene od starogradnji. I bile bi, da se isti primjenjuju u odgovarajućoj količini, što je uvijek na kraju stvar investitora. To znači da novogradnje nužno ne moraju odražavati stvarno dosegnuti nivo tehnološkoga razvoja. S druge strane, plaćanje stvarne potrošnje za vodu ili grijanje na našim je prostorima još uvijek gotovo isključivo vezano uz novogradnje, što nije mala stavka u ukupnim svakodnevnim troškovima.

U cijeloj priči oko karakteristika, valja spomenuti razlike u starogradnjama. Naime, nije isto radi li se o objektu izgrađenom prije nekih 40tak godina i onom (od prije) naših djedova i baka koji su napravljeni da bi trajali vječno. Ne, nije ovo antipropaganda vlastite branše, na žalost je jednostavno tako – stari su meštri znali što rade i zašto to rade.  Ne želimo sad ulaziti u teorije zavjere, ali složit ćete se svi da je globalnom tržištu jedino stalo do toga da što brže i ćešće otvaramo novačnike, a razvoj im ide ruku pod ruku: iza starog zida od opeke debelog pola metra nećete imati slušni uvid u dnevni i noćni raspored vaših susjeda, dok iza otpornog betona širine desetak centimetara hoćete. Zvuči poznato, zar ne?

Kad spominjemo druga osobna pitanja, govorimo o nizu osobnih razloga koji će vam biti svojevrsni dodatni vodič u odluci:

Tek ste počeli svoj radni vijek pa vam je blizina radnog mjesta važna ili ste bliže mirovini pa udaljenost možete još neko vrijeme zanemariti? Volite li mir i zvukove prirode ili vrevu grada i blizinu društvenih sadržaja? Koliko ćete uopće vremena provoditi u interakciji sa vlastitim domom ili bližom okolicom? Bavite li se sportom ili slobodno vrijeme provodite čitjući knjige i gledajući televiziju? Ako se bavite sportom, jesu li vam adekvatni sportski tereni u blizini ili barem obilaznica? Imate li malu djecu za koju su primjereniji mirniji dijelovi naselja i blizina parkova ili teenagere koji će svaku većer izlaziti dok vi budni čekate da biste izigravali taxi prevoznika na relaciji centar-prigrad? Držite li u kući hiperaktivnog psa kojeg treba nekoliko puta dnevno istrčati ili papigu koju ćete povremeno odnjeti na balkon? Planirate li uvijek imati auto? Imate li uopće auto ili ste ovisni o gradskom i prigradskom prijevozu? .. Ova osobna pitanja jednostavno nije moguće ovdje nabrojati niti predvidjeti za svakog od nas. Nisu univerzalna i ovise o vlastitim navikama, interesima i mogućnostima.

Što se financijske strukture tiče, nezahvalno ju je uspoređivati jer osim što ovisi o trenutnoj situaciji kreditnih uvijeta na tržištu koje utječu na razinu potražnje nekretnina a time i njihove cijene, također ovisi i o tome na kojem ste mjestu zaglibili. Uzmimo na primjer zagrebačko i riječko područje: na zagrebačkom području će cijene starogradnji prosječno biti niže od cijena novogradnji, dok na riječkom području situacija obrnuta. Razlog tome leži najviše u jednostavnoj činjenici da na zagrebačkom području doista možete dobiti novogradnju u nekom od službenih dijelova Grada Zagreba, dok na riječkom području novogradnje caruju još samo van gradskih autobusnih linija. Drugim riječima, udaljenost od urbanih sadržaja kompenzira se cijenom, pri čemu ne mislimo ni na kilometarsku ni na vremensku udaljenost. Usporedba Zagreba i Rijeke naravno uopće nema veze s time da je to područje našeg djelovanja 😉 .

Aktualne informacije o cijenama nekretnina možete pronaći na stranicama Centar nekretnina gdje se mjesečno ažuriraju izvješća o stanju na tržištu.

Starogradnja ili novogradnja

Dilema: Starogradnja ili novogradnja?, preuzeto sa: Nic`s eARTh

No da vam ukratko olakšamo na malo transparentniji način:

Adaptacija postojećeg objekta Kupnja novog objekta

– mjesec do dva radova za vrijeme kojih prostor nećete moći koristiti

– bez obzira na detaljne pripreme, uvijek može doći do nepredvidivih situacija koje se otkriju tek tijekom adaptacije

– prilagođavate prostor, materijale i opremu svojim željama

– imate mogućnost nadgledanja radova i praćenje nabavke opreme

– vjerojatno možete (is)koristiti postojeći namještaj, bar neko vrijeme

– pretpostavka je da ste (ili ćete biti) u posjedu željenog prostora / na željenom mjestu

– prazan i potpuno novi prostor

– najčešće uključuje parkirališno mjesto

– ne vodite brigu ni u kojoj fazi ni o čemu, čak i da želite najčešće vam investitor to neće dopustiti

– gotova rješenja: od rasporeda prostorija do materijala i opreme, pojedine preinake možete raditi samo u rohbau fazi

– često upitna kvaliteta materijala i opreme, bez obzira na razvoj tehnologije i materijala

– nova pozicija prostora (preseljenje!) obično znači nove prilagodbe na svim razinama

– upitna društvena i socijalna opemljenost (novog) naselja, kao i planirana namjena susjednih prostora (lokalni caffe bar u prizemlju  😀 ili lokalni caffe bar u prizemlju 😥 ?)

U oba slučaja iznad svega je bitna potpuna uredna dokumentacija.

Psssst, naravno da pomalo vučemo vodu na svoj mlin 😉 . Jasno vam je: ne postoji idealan prostor koji će pasti s neba poput frižidera u reklami za Kinder.

Dilemi će vjerojatno na kraju ionako presuditi specifična situacija svakog ponaosob koja ovisi o malom trilijunu faktora.

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

Share
This entry was posted in adaptacije, radovi and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *