Zašto ne biste: Rekli “ne” zavjesama?

Na našim je prostorima uobičajeno težiti što većim prozorskim otvorima. I potom ih prekriti zavjesama 😉 .

Svatko tko se bar jednom upustio u pustolovinu biranja zavjesa, suočio se sa dilemama praktičnih (koje vrste?, prirodni ili umjetni materijali?, propusne, polupropusne ili nepropusne?) i estetskih funkcija (tamne ili svijetle?, jednobojne ili šarene?, s uzorkom ili bez?, uskladiti ili istaći?) samih zavjesa.

Nešto što je kod nas must have, negdje drugdje je must have not iako se takvi običaji tradicijski vežu uz uzroke različite od lokacije do lokacije: u Švedskoj na primjer, zavjese bi sprječavale ionako slabašnu sunčevu svijetlost u osvjetljavanju i zagrijavanju interijera, u Nizozemskoj su ogoljeni prozori vezani uz vjerovanje da se nema što skrivati od Boga. U svakom slučaju, zavjese ukoliko tamo i postoje, služe čisto dekorativnoj svrsi i uokviruju sam prozorski okvir.

Prozori bez zavjesa

Preuzeto sa: Nordic Bliss

Zavjese uobičajeno osim dekoraciji, dakle služe da bi raspršile svijetlost i spriječile neželjene poglede.

Koju ćemo standardnu vrstu odabrati – klasične i/ili dekori, panel ili paket zavjese, trakaste, žaluzine ili rolo zavjese – ovisi o osobnom ukusu, načinu održavanja kojemu smo skloni, ugođaju koji želimo postići, željenoj količini propusnosti i ne najmanje važno, financijskim mogućnostima.

No, nekom drugom prilikom ćemo vas daviti savjetima o prednostima i nedostatcima pojedinih vrsta i mogućnostima njihovog usklađivanja s interijerom, a sada ćemo vam ponuditi neka malo drugačija rješenja kojima možete ukrasiti svoje otvore. Jer, tko kaže da na prozorima moraju stajati zavjese? Zašto ne biste iskoristili svoje prozore da stavite “točku na i” na malo drugačiji način.

Objesite nešto drugo:

Drgačije rješenje na prozorima: jutene vreće Drgačije rješenje na prozorima: čipka
Vreće od jute u kojima se “transportirala” neka tropska kultura poput kave odlično će se uklopiti u vintage stil. Same vreće sa ili bez natpisa mogu se nabaviti kako u domaćim trgovinama tako i na Internetu, a možete ih dopuniti i ostalim imitirajućim dekorativnim elementima poput na primjer jastučića u dnevnoj sobi. Čipkasti stolnjaci i nadstolnjaci ne moraju nužno stajati na stolu (ili na naslonu fotelje). Oni će pristajati interijerima retro stila poput onih naših djedova i baka. Mi ih zamišljamo u okruženju od punog masivnog drveta prirodne boje, kao onih (vikend) kućica u vrletima Gorskog Kotara. Stare petrolejke, kotao nad otvorenim ognjištem i razni drugi vremenplovi samo će dopuniti atmosferu.
Drgačije rješenje na prozorima: čipkasti stolnjaci Drgačije rješenje na prozorima: marame i šalovi
Ribarska mreža? Zašto ne! Za interijere sa daškom morskog stila upravo je idealna. Njih je doduše malo teže nabaviti, posebno one koje svojim izgledom svjedoče primarnoj namjeni poput od soli izbjedjelih boja ili s mjestimično pokidanim okama, ali nije nemoguće. Trebat će ih zatim podvrgnuti postupcima otklanjanja mirisa, ali vrijede, vjerujemo, svakog truda. Šalovi ili marame koje više ne koristite, a ne želite ih se odreći (i nemojte!) zanimljivo će djelovati naoko nehajno zakačene za prozorski okvir. Veselim i otkačenim bojama i uzorcima, uz kombinaciju sa shabby namještajem, dočarat će ugođaj neke egzotične destinacije.

Iskoristite prozorski okvir na praktičan način:

Drgačije rješenje na prozorima: police Drgačije rješenje na prozorima: začinsko bilje
U malim kuhinjama uvijek nam nedostaje mjesta i spremišnog prostora. Zašto ne biste iskoristili prozorski okvir za dodatne police? Pažljivim aranžiranjem možete postići da vam je ono najpotrebnije na dohvat ruke ili iskoristiti taj prostor za dodatni dekorativni kutak svog interijera.   Nemaju svi svoj komadić zelenog raja u obliku vrta ili dvorišta, a biljčice poput začinskih kojima je mjesto blizu štednjaka također trebaju svoje mjesto pod suncem. Prozorski okviri u ovom slučaju mogu osigurati traženo rješenje.

Upotrijebite kompaktnija rješenja:

Drgačije rješenje na prozorima: paravan Drgačije rješenje na prozorima: grilje iznutra
Paravani uobičaveno ne stoje naslonjeni na prozore. Šteta, jer mogli bi biti atraktivno i praktično rješenje, a ovisno o vrsti paravana, dopuštaju mogućnost svih razina transparentnosti. Imate li spretne ruke i malu dozu kreativnosti, izradite ga sami prema svom ukusu. Grilje unutra? Da! Otplovite u mediteranske krajeve žarkim paletama boja kojima ćete naglasiti svoj interijer.

 Ili, na primjer:

Drgačije rješenje na prozorima: folije u boji Drgačije rješenje na prozorima: kravate
Zalijepili foliju u boji ili neku s otkačenim motivom? Iako ljepljenje folija i nije neka novost, bar za roditelje i vlasnike kućnih ljubimaca. U nekom interijeru neutralnih boja, boja na prozorima može biti zgodno rješenje za ravnotežu. Zašto ne biste posve zanemarili sve uobičajeno i na prozore objesili – kravate? Prozračnost, boje i kombinacije po vlastitom ukusu kreirane od dijelova vaše životne priče stvorit će savršen unikat u vašem interijeru.

Fotografije preuzete sa: Pinterest

Možete li se naći u nekoj od ovih ideja?

Zainteresirali smo vas? Planirajte uređenje ili adaptaciju sa nama! Kontaktirajte nas.

 

Share
This entry was posted in male i velike ideje, uređenje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *